Pandemia de COVID-19 a obligat autoritățile din țările afectate, inclusiv din România, să impună, printre altele, restricții de circulație, obligând populația să rămână în izolare la domiciliu. În această situație, o problemă de sănătate publică poate fi reprezentată de alergiile cutanate asociate traiului în casă, favorizate de factori din stilul de viață și de produse folosite. Potrivit specialiștilor, există numeroase substanțe din locuinţă care pot crește riscul apariției unor alergii cutanate, mai ales la persoanele predispuse la aceste tulburări. Sursele declanșatoare de alergii sunt diverse, de la detergenți, produse dezinfectante (folosite foarte mult în această perioadă) și de menaj, la anumite alimente şi medicamente.

Diferitele forme ale alergiilor cutanate

Alergiile cutanate se pot manifesta sub diferite forme, urticaria fiind cea mai întâlnită. De asemenea, alergiile cutanate se pot manifesta sub formă de eczemă şi, mai rar, angioedem.

După consumul unor produse precum scoici, pește, căpșuni, ouă sau lapte, pielea se poate umfla brusc în anumite zone, se poate înroși și poate apărea senzaţia de mâncărime. Leziunile seamănă mai mult sau mai puțin cu reacțiile observate după contactul cu urzici, „urtica” în latină, de aici şi numele tulburării, urticarie. La persoanele cu sensibilitate, urticaria poate apărea și după administrarea de antibiotice pe bază de penicilină, antiinflamatoare, aspirină, din cauza polenului, a părului de animale sau după ce au fost mușcate de anumite insecte.

La persoanele cu sensibilitate, reacția alergică se produce întotdeauna în aceleași circumstanțe. Odată ce leziunile apar, ele pot migra pentru a ajunge şi în alte zone ale corpului.

Urticaria acută este cauzată de eliberarea în organism a unei molecule care favorizează inflamația, histamina, ca urmare a conflictului corpului cu substanța străină, alergenul.

Angioedemul (edemul Quincke) este o formă de alergie care poate duce la deces. Dacă de urticarie acută poate suferi 15-25 % din populatia globului, angioedemul afectează circa 3% din oameni. În cazul acestei forme de urticarie, reacția alergică nu apare la nivelul pielii în sine, ci al țesuturilor subcutanate. Se manifestă prin umflarea țesuturilor, ceea ce poate fi periculos, deoarece poate provoca edem al faringelui, ce poate duce uneori la asfixiere.

Citeste si:
Fastingul, de la A la Z: Ce înseamnă, cum se face și cum poate...
Fastingul, de la A la Z: Ce...

De asemenea, unele persoane au alergie la soare, care se manifestă sub diferite forme. După o expunere prelungită la soare, se poate dezvolta o erupţie de tipul urticariei, care se poate extinde pe zone mari ale corpului și poate fi asociată cu o stare de rău generală. Cauza este intoleranța la razele ultraviolete. Şi în acest caz, o producție excesivă de histamină se află la originea inflamației cutanate.

Un alt tip frecvent de alergie cutanată este eczema. Termenul desemnează, de fapt, mai multe tulburări alergice destul de diferite. Cele mai frecvente dintre acestea sunt reprezentate de eczema atopică a sugarului și eczema de contact la adulți.
Dermatologii mai descriu o formă particulară de reacție alergică a pielii, similară eczemei, care rezultă dintr-o sensibilizare a organismului la un focar infecțios din interior.

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

Tratamentul alergiilor cutanate

Pentru a te proteja, primul lucru pe care trebuie să îl faci este, desigur, să elimini alergenul, însă identificarea acestuia este adesea dificilă. Pacienților li se oferă de obicei tratamente care au ca scop evitarea reacției alergice sau limitarea acesteia.
Medicamentele antihistaminice, administrate numai de către specialist, diminuează rapid roșeața și inflamația pielii, iar cele de generație mai nouă induc mai puțină somnolență.

Desensibilizarea presupune injectarea unor cantități mici de alergen sub piele, pentru ca organismul să se obișnuiască treptat cu prezența acestuia. Metoda este folosită pentru a preveni alergiile la mușcăturile de insecte și unele alimentare, în special cele mai grave dintre ele.

Deși nu sunt specifici pentru alergii, corticosteroizii pot fi, de asemenea, utili, deoarece determină dispariția inflamației. Folosiţi în general sub formă de unguent, aceștia sunt clasificați în funcție de puterea lor de acțiune. Însă corticosteroizii au multe efecte secundare și, prin urmare, ar trebui să fie utilizați cu măsură, doar la recomandarea unui specialist.

Citeste si:
Animalele de companie, benefice pentru sănătatea copiilor. Ce spun...
Animalele de companie,...

Soluții naturale pentru ameliorarea simptomelor urticariei

Urticaria poate cauza disconfort și poate interfera cu activitățile cotidiene, inclusiv cu somnul. Unele persoane care suferă de o astfel de tulburare evită să iasă din casă în timpul crizelor, iar performanţa la locul de muncă poate scădea. De aceea, viața socială a persoanelor care suferă de urticarie poate fi afectată.

Indiferent de forma ei, urticaria se tratează în principal cu antihistaminice. Dar există şi câteva soluţii naturale care permit atenuarea simptomelor. Aplicarea de comprese reci poate reduce senzaţia de mâncărime. Uleiurile esenţiale, precum cele de muşeţel german şi roman, pot fi utile pentru calmarea senzaţiilor de mâncărime. Uleiul se poate combina cu laptele de corp, unul cât mai natural, folosit zilnic. Este suficientă o picătură dizolvată în cantitatea de lapte folosită o dată. De asemenea, hainele largi din bumbac pot fi utile, pentru că pielea nu este frecată în exces. Nu în ultimul rând, dacă urticaria nu este provocată de alergeni, ci de stres, trebuie să fie găsite soluţii în acest sens.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

În cazul în care suferi de o astfel de tulburare şi ai primit deja un tratament de la specialist, respectă-l şi evită factorii alergeni. Spitalele sunt deja aglomerate din cauza pandemiei, iar prevenţia este mama înţelepciunii.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Aprilie 2020 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.