Ministrul Afacerilor Interne de la București, Lucian Bode, și omologul său de la Chișinău, Ana Revenco, au semnat un acord privind controlul unic la frontiera Leușeni-Albița. Proiectul are drept scop reducerea timpului de așteptare de la frontieră.

România și Moldova, acord pentru control unic la frontiera Leușeni-Albița

Ministrul de Interne de la Chișinău, Ana Revenco, a declarat că serviciul de control unic este absolut necesar mai ales după declanșarea războiului din Ucraina. Odată cu conflictul armat din Ucraina, fluxul de persoane care tranzitează frontiera spre România prin Republica Moldova a crescut semnificativ, iar cozile au devenit intrerminabile.

Acest acord a fost adoptat în speranța ca timpii de așteptare să fie reduși și să nu se mai formeze cozi kilometrice. Ministrul de la Chișinău amintește că invazia rușilor în Ucraina a generat o criză a transportului marfar, iar oamenii au fost nevoiți să aștepte ore bune pentru a traversa frontiera.

„Atunci, împreună cu ministrul Bode am reușit să gestionăm situația la zi, sincronizând unele acțiuni și măsuri în punctele de trecere a frontierei, astfel încât să reducem riscurile, dar și costurile enorme pe care ambele state le suportau. Tot atunci s-a și născut această idee. Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat la Albița este născut din nevoia țărilor noastre de a avea un mecanism nou, care să asigure la alt nivel securitatea frontierelor dintre Republica Moldova și România. Nevoia care vine din provocările generate de războiul din Ucraina”, a anunțat Ana Revenco.

Lucian Bode a menționat că războiul din Ucraina a contribuit la creșterea numărul persoanelor care traversează cele șase puncte de frontieră ale României cu Republica Moldova. În 2022, a fost înregistrat un număr de aproximativ 9,2 de milioane de persoane, fiind considerat număr record. Peste 40 la sută dintre traversări au avut loc în punctul vamal Albița - Leușeni.

„Un număr atât de mare de treceri ale frontierei demonstrează că statele noastre sunt mai interconectate ca niciodată, însă ne determină pe noi să fim pro-activi pentru dezvoltarea și optimizarea infrastructurii de la frontieră. Astfel, încât să avem în comun mult mai multe lucruri dincolo de limbă, cultură, istorie și valori. Am semnat acest acord în scopul consolidării cooperării dintre structurile noastre, urmărind simplificarea controlului la frontieră, creșterea capacității de a depista infracțiuni, dar și alinierea procedurilor și legislației Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, respectiv Schengen”, a declarat Lucian Nicolae Bode.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Controlul unic are scopul de a reduce timpul de așteptare la frontiera Leușeni-Albița

Prin urmare, controlul unic va avea loc pe teritoriul României, însă acesta se va aplica doar pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Vor fi prezenți polițiști de frontieră și reprezentanți ai structurilor vamale din Republica Moldova alături de autoritățile din România. Bode a subliniat că acordul semnat joi, 9 februarie, va intra în vigoare după ratificare.

Ministrul de la Chișinău a ținut să menționeze că infrastructura din punctele de trecere ale frontierei cu România trebuie modernizată, deoarece starea acesteia este deplorabilă.

„Pe partea moldovenească, noi avem nevoie să dezvoltăm și infrastructura rutieră și să creăm, noi căi de acces către România, către Uniunea Europeană. Toți trebuie să inovăm, să modernizăm, astfel încât distanțele dintre state, distanțele dintre noi să devină neesențiale”, a mai declarat Ana Revenco.

Citeste si:
Ministrul austriac care s-a opus aderării noastre la Schengen, în...
Ministrul austriac care s-a...

Controlul unic va fi valabil la începutul primăverii acestui an. Acordul este valabil pentru o perioadă de jumătate de an cu posibilitatea de a fi prelungit ulterior pe cale diplomatică. De asemenea, aplicarea acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică sau de sănătate publică.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2023 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.