Premierul României a declarat că următorul obiectiv al României este aderarea la OCDE, după aderarea la NATO și UE. Oficialul român spune că evenimentul are o importanță majoră pentru România, datorită prezenței a celor peste 70 de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Următorul pas important al României este aderarea la OCDE

Premierul Nicolae Ciucă va fi gazda evenimentului dedicat aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și beneficiilor care decurg din acest statut. Oficialul român susține că este entuziasmat de acest eveniment, mai ales că întrunirea reunește înalți reprezentanți ai OCDE, ai echipei guvernamentale și peste 70 de reprezentanți ai mediului de afaceri, care au avut un impact asupra performanței economice a României pe parcursul anului 2022. În anul anterior, Produsul Intern Brut al României a crescut cu 50 miliarde euro comparativ cu anul precedent, adică o majorare cu tocmai 4,9%.

Scopul acestui format de dezbateri pe care îl vom lansa astăzi în premieră este de a deschide o platformă de consultări constante cu mediul de business, aflat, alături de instituțiile statului, în prima linie a pregătirii aderării la OCDE. Este cel mai important obiectiv strategic de țară după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar coagularea întregii societăți – mediul economic, cetățeni, societate civilă și instituții ale statului - va oferi consistența și susținerea necesare atingerii acestui obiectiv. Aderarea la OCDE este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare și prosperitate”, a completat premierul.

Ciucă a menționat că aprecieză entuziasmul de care dau dovadă participanții la eveniment și susținerea acestui format de discuții inclusiv de către secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care le va adresa un mesaj participanților la eveniment.

Instituţiile româneşti colaborează cu structurile OCDE de mai mulți ani

La mijlocul lunii decembrie, premierul României a declarat, la Paris, că România va profita de munca depusă pentru aderarea OCDE pentru a introduce reforme care vor aduce schimbări și modernizări. Potrivit studiului economic al OCDE referitor la România, în mai puțin de 20 de ani, România a redus la jumătate diferenţa faţă de media OCDE privind PIB pe cap de locuitor, de la aproape 70% la aproximativ 35%.

„Populaţia expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială a scăzut la 30% în 2020, de la aproximativ 50% cu 13 ani în urmă. Vă pot da şi alte cifre: în ultimii 30 de ani, Produsul Intern Brut al României a crescut de nouă ori, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Creşterea continuă, în ciuda crizelor prin care trecem. Cele mai recente previziuni economice ale OCDE anticipează o creştere a PIB-ului României de 6,5% pentru 2022, ceea ce reflectă o redresare puternică în urma impactului economic al pandemiei de COVID-19", a declarat Ciucă.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Premierul României a adus în discuție și buna colaborare pe care o are România cu OCDE până în prezent. Pe parcursul mai multor ani, instituţiile româneşti au colaborat cu structurile OCDE în mai multe domenii, printre care se numărăr guvernanţa corporativă şi publică, concurenţă, investiţii, întreprinderi de stat, politică fiscală, educaţie, mediu, asistenţă pentru dezvoltare.

De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a adăugat că pentru România, aderarea la OCDE nu înseamnă doar că se va alătura grupului de ţări în care au loc 70% din comerţul global şi 90% din investiţiile directe globale, ci şi noi oportunităţi.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2023 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.