Patru luni au mai rămas până la rocada premierilor de la Palatul Victoria, dar deja a început lupta dintre PSD și PNL pentru cele mai bănoase ministere. Conform protocolului, liberalii ar prelua Transporturile și Finanțele, însă lucrurile s-ar putea schimba până în luna mai. Pentru a-și securiza portofoliile, social-democrații vorbesc despre reducerea impozitelor pe salarii și posibila majorare a pensiilor. Analiștii susțin că promisiunile aduc a campanie electorală.

4 luni până la rocada premierilor. Lupta dintre PSD și PNL a început

„O să fie anumite priorități pe termen scurt și anumite priorități până la finalul mandatului”, a declarat Marcel Ciolacu, președinte PSD. Întrebat pe ce se axează, liderul social-democrat a răspuns: „Pe economic în primul și în primul rând”.

„Și liderul partidului a spus de nevoia reducerii impozitării muncii. Într-un echilibru cu o strategie de ocupare mai accelerată a forței de muncă pe de o parte, dar și de stimularea antreprenorilor să aibă angajați plătiți mai bine. Anul 2022 a fost compensarea erodorii, 2023 este recuperarea puterii de cumpărare, iar 2024 este creșterea puterii de cumpărare”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Promisiunile de acum, campania electorală de mâine

Cele două grupuri politice care se pregătesc să facă schimbul de ministere se vor duela în promisiuni social-economice, lucru care ar putea determina câștigătorii alegerilor parlamentare de anul viitor, susțin specialiștii.

„Deja practică un populism economic demn de America Latină. Toată această fierbere nesfârşită cu creşterea pensiilor, scăderea pensiilor speciale. Împotriva bogaţilor şi pentru săraci”, a transmis Andrei Țăranu, politolog.

Regulile de guvernare rotativă sunt clare. PSD preia de la PNL funcția de prim-ministru, cât și Ministerul Justiției și cel al Fondurilor Europene. Liberalii vor primi Transporturile și Finanțele, două portofolii pe care social-democrații ar vrea să le păstreze.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

În 2023, Ministerul Transporturilor a primit peste 23 de miliarde de lei, de aproape 4 ori mai mult decât Finanțele, iar reîmpărțirea portofoliilor ar putea însemna și renegocierea acordului de coaliție.

„Ministerul Transporurilor are, în momentul ăsta, cei mai mulţi bani. Fiind cel mai bogat minister este, fără discuţii, şi cel mai dorit. Mai ales că, iată, cel puţin anul ăsta, s-ar putea ca domnul Grindeanu să se laude cu ceva realizări”, a completat Andrei Țăranu, politolog.

PNL nu va face concesii, PSD s-ar putea

„PNL nu va face niciun fel de concesie şi va fi inflexibil în această negociere. În cazul în care domniile lor doresc să păstreze neapărat poziţia domnului Grindeanu sau poziţia domnului Câciu sau poziţia domnului Marian Neacşu, nu este nicio problemă, atunci domnul Nicolae Ciucă rămâne premier”, a afirmat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

PSD vrea să renunțe la Ministerul Apărării fără a cere neapărat în schimb Ministerul de Interne, spun surse Observator. Ar putea da Economia pentru a prelua Turismul, condus acum de un liberal.

Ambele formațiuni țin însă cu dinții la anumite ministere. Social-democrații vor să îl păstreze pe Marius Budăi la Muncă, la Gabriela Firea la Familie și pe Alexandru Rafila la Sănătate. Acestea sunt trei domenii-cheie pentru electorat.

Dar și liberalii au preferințele lor. Primul pe listă ar fi Ministerul Educației, cel care ar trebui să pună în aplicare proiectul România Educată. Și n-ar renunța nici la Externe sau la Justiție.

În plus, și-ar mai dori și Dezvoltarea, un minister important pentru primarii din țară. Acest lucru ar duse la o negociere directă cu UDMR, care ar putea determina ieșirea Uniunii Maghiarilor de la guvernare.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2023 - 07 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.