Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că, sâmbătă, la București, s-a semnat acordul între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei.

S-a semnat Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi la București

Președintele Klaus Iohannis a spus că în asemenea vremuri grele este nevoie ca țările între ele să coopereze și să se ajute pentru a putea face față obstacolelor. Liderul român a menționat că acest acord este unul ambițios, care va avea o contribuție serioasă la întărirea securităţii energetice europene.

„Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale. Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi producţia, transportul şi comercializarea de energie, apoi dezvoltarea unei noi infrastructuri, inclusiv a unui cablu submarin prin Marea Neagră, apoi proiecte cu privire la hidrogenul verde şi apoi eficienţa. Este vorba despre un acord ambiţios care arată că putem să aducem împreună o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Iohannis a vorbit și despre importanţa energiei verzi, mai ales ză situația din prezent are impact asupra tuturor. Președintele României este convins că această colaborare pe plan energetic va spori adaptabilitatea, dar și numărul și calitatea rutelor de transport.

„Situaţia actuală ne afectează pe toţi. Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că este nevoie de mai multe interconexiuni, de mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică (…) va spori adaptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi numărul şi calitatea rutelor de transport. Potenţialul energiei verzi în zona Caspică, mai ales în Azerbaidjan, este mare. Este nevoie de o gândire în viitor şi de preluarea iniţiativei în această materie în regiunea noastră”, a afirmat şeful statului.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Preşedintele Iohannis a menționat că următorul scop este cablul submarin din Marea Neagră.

„Ne dorim şi sporirea legăturilor de transport maritim de la Constanţa în Georgia Aceste eforturi vor spori conectivitatea şi cu Azerbaidjanul şi mai departe cu Asia Centrală”, a adăugat el.

Ce părerea au ceilalți oficiali care au semnat acordul

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au semnat, sâmbătă, la București, Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. La eveniment a participat şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Oficialii s-au arătat încântați că fac parte din acest acord și că țările s-au aliniat pentru un scop comun. Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a menționat că acest acord este unul foarte favorabil pentru țara sa.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

"Această înţelegere este un pas pentru a crea un coridor pentru energia verde. (...) Azerbaidjanul îşi lărgeşte aria de acţiune geografică furnizând gaz către pieţele europene. Este o situaţie de win-win pentru că Europa are nevoie să-şi întărească securitatea energetică, iar Azerbaidjanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele uriaşe pe care le are. Astăzi începem să construim un nou 'pod' din Azerbaidjan către Europa. Ţara noastră va deveni furnizor important de energie electrică către Europa, mai ales de energie verde", a spus preşedintele Republicii Azerbaidjan.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că a venit la București după 8 ani și observă dezvoltarea din această perioadă, iar cu această ocazie și-a felicitat prietenii din România. Oficialul din Ungaria a spus că această dezvoltare justifică parteneiratul și intrarea României în Schengen și este de părere că decizia în cadrul UE a fost greșită și ar trebui corectată. Orban a spus că românii pot conta pe Ungaria la acest subiect.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

„Avem un război într-o țară vecină și cu România și cu Ungaria, avem o criză energetică, avem probleme cu prețurile, toate economiile europene luptă cu inflația, liderii europeni au decis să se rupă de economia rusească. În acest timp, în Statele Unite avem un serie de măsuri de protejare a economiei cum nu am mai văzut în trecut. Istoria ecomiei europene când importam energie și materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. Dorim să avem creștere economică și securitate.

Noi, liderii, trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate energetică. Suntem aici împreună pentru că am fost de acord să identificăm noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Rămâne doar un vis până când vom avea condiții efective pentru a realiza conexiunile. Avem în jurul Europei astfel de surse, regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune cu resurse, de accea, CE a acordat atenție Azerbaidjanului și am dezvoltat colaborarea. Noi, în Ungaria suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiție strategică unică, pentru că este tot mai important să fim inovativi. Ne pregătim să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aș fi cu 30 de ani mai tânăr aș spune că trebuie să fii rock and roll să construiești un asemenea cablu pe sub mare", a declarat Viktor Orban.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a luat și ea parte la semnarea acordului de la București. Aceasta a menționat că este mulțumită de semnarea acestui acord și spune că este foarte important acel cablu submarin. Din acest acord vor avea de câștigat și alte țări pe lângă cele care au semnat acordul, printre care Georgia, Republica Moldova și țările din Balcani.

"Nu numai pentru planeta noastră ci și pentru economiile noastre și pentru independența noastră energetică. De aceea cablul submarin este atât de important. Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea și ea beneficii, s-ar putea transforma într-un hub pentru energie. Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. În privința Ucrainei, va ajuta la reconstruirea sectorului energetic al țării și reconstruirea țării Aștept rezultatele studiului de fezabilitate care e în curs de elaborare. Avem posibilități de a sprijini financiar proiecte de interes comun cu țările vecine. Există interes comun. Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape", a declarat președinta CE.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.