Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, a transmis, vineri, premierul Nicolae Ciucă. Oficialul a menționat că responsabilitatea Guvernului este să menţină echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize.

Premierul Ciucă, despre anul de guvernare PNL-PSD-UDMR

„Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de COVID-19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică şi preţurile în creştere la carburanţi, energie şi gaze naturale, întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu materie primă şi alimente, inflaţia care a cuprins întreaga Europă, inclusiv ţara noastră", a declarat Ciucă, într-un bilanţ la un an de guvernare.

Conform premierului, priorităţile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populaţia şi economia de aceste efecte în lanţ.

„Astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România am venit în ajutorul celor vulnerabili şi am consolidat vitalitatea mediului de afaceri. Creşterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situaţiei economice dificile şi investiţiile masive au contribuit la menţinerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă şi a dinamicii creşterii economice.

Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR şi deschiderea drumului către OCDE, au oferit susţinerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administraţiei şi oferirea unui cadru de funcţionare optim mediului privat", a susţinut Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a arătat că investiţiile străine directe se vor apropia anul acesta de zece miliarde de euro şi, alături de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul naţional, „au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel naţional şi local". Premierul a afirmat că s-a reuşit scăderea deficitului bugetar, iar eficienţa deciziilor s-a bazat pe dialogul social.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

„Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăseşte atât în creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor, cât şi în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reuşind astfel scăderea deficitului bugetar şi înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european.

Eficienţa deciziilor noastre s-a bazat pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor, asociaţilor comunităţilor locale şi altor structuri asociative. Astfel, efortul nostru comun a generat la timp, soluţiile necesare", a mai transmis Ciucă.

Președintele PNL a mai susținut că primul buget construit pe programe multianuale va echilibra măsurile de protejare a populației cu cele necesare mediului de afaceri și va oferi resursele necesare pentru menținerea, anul viitor, a „trendului pozitiv al economiei”, a ritmului investițiilor care aduc locuri de muncă și garantarea finanțării pachetelor sociale. Acesta s-a referit la hotărârea de ridicare a MCV pentru România și la apartenența la NATO.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

„2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturităţii atinse de ţara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE. În pofida celor mai mari grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, a arătat Ciucă.

Premierul a mai spus că responsabilitatea la nivelul Guvernului este de a menţine echilibrul" într-o perioadă marcată de multe crize". „Le vom traversa cu bine, aşa cum deja am demonstrat că putem, împreună", a conchis prim-ministrul.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.