Pensiile românilor vor crește din ianuarie 2023. După ce s-au rostogolit o mulțime de scenarii în spațiul public, aleșii au decis o majorare cu puțin peste 12%. Aproape trei milioane de vârstnici vor primi în plus până în 200 de lei, o sumă, de altfel, infimă în fața scumpirilor. În schimb, analiștii atenționează că aceeași măsură aduce unor pensionari și o mie de euro mai mult.

Cine sunt pensionarii care vor primi peste 1.000 de euro în plus din ianuarie 2023

Pensiile vor crește cu 12,5% pentru cei 4,7 milioane de pensionari din România, ceea ce înseamnă că punctul de pensie va ajunge de la 1.586 de lei la 1.784 de lei, adică o majorare de 198 de lei.

„Decizia este sustenabilă, sunt bani, nu am luat decizia până ce nu am avut fiecare bănuț în țară”, a asigurat premierul Nicolae Ciucă.

Creșterea nu acoperă, însă, inflația, a explicat analistul economic Adrian Negrescu: „E o ştire ca la radio. Pensiile nu cresc în România, scad, raportat la inflaţia semnificativă pe care o simt pensionarii. Pensionarii pierd bani în 2023 pentru că statul n-a găsit soluţiile eficiente pentru a le proteja puterea de cumpărare”.

Ajutoare de la stat pentru cei cu pensii sub 3.000 de lei

Guvernul le va da 1.000 de lei, în două tranşe, celor 2,3 milioane de pensionari care câştigă sub 1.500 de lei. 950 de mii de vârstnici care au pensia între 1.501 şi 2.000 de lei vor încasa un sprijin de 800 de lei. 600 de lei vor intra în conturile a peste un milion de pensionari cu venituri lunare între 2.001 și 3.000 de lei.

„Se preconizează să fie dată la începutul o primă tranşă. Ar trebui să se încadreze în acea anvelopă de 17,5 mliarde de lei, care include majorarea cu 12,5, cât şi aceste ajutoare financiare acordate acestor persoane vulnerabile”, a spus Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii, pentru Observator.

„Statul dă pensionarilor cu o mână şi le ia cu două. Mai întâi le creşte pensiile, cu 12,5%, iar apoi le aplică ajutoarele. ajutoare la nişte plafoane de pensii. Dacă tu depăşeşti plafonul, ca urmare a creşterii pensiilor, nu mai primeşti acel ajutor”, a completat Adrian Negrescu, analist economic.

Citeste si:
Coaliția vrea să taie cu măsură pensiile speciale; România riscă să...
Coaliția vrea să taie cu...

În plus, pe lângă aceste ajutoare, s-a hotărât ca de la anul să fie acordate în continuare voucherele pentru alimente. Seniorii vor primi și un ajutor pentru a-și plăti facturile.

„A fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranşe, 1.400 de lei vor fi asiguraţi pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de două mii de lei şi vârsta mai mare de 60 de ani”, a mai declarat Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

În țara noastră, cea mai mare pensie bazată pe contributivitate trece de 50 de mii de lei, lucru care înseamnă că o creștere de 12,5% a punctului de pensie îi va aduce în plus pensionarului 6.250 de lei. Față de cei 125 de lei pe care îi vor primi cei cu pensia minimă de 1.000 de lei.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.