România va primi 3 miliarde de dolari de la americani pentru a construi alte două reactoare nucleare la centrala de la Cernavodă. Astfel, din 2030, aici se vor produce aproape 50% din necesarul energetic al țării noastre.

Bani de la americani pentru două reactoare nucleare la Cernavodă

Statele Unite ale Americii ne dau bani pentru a construi reactoare nucleare. Este o decizie istorică pentru România la Summitul schimbărilor climatice din Egipt. La Cernavodă, acum funcționează două reactoare nucleare care produc împreună aproape 20% din energia electrică pe care o consumă România.

Lângă ele vor apărea două reactoare noi, din bani împrumutați de la americani. Așa că, din 2030, am putea atinge ținta de a acoperi până la 40% din consumul economiei și al populației.

În iulie 2022, Parlamentul European a votat ca energia nucleară să fie considerată combustibil verde. Centrala de la Cernavodă produce în prezent o treime din totalul de energie fără CO2 din România.

Planurile de extindere, vechi de mai bine de 30 de ani

Construcția reactoarelor 3 și 4 a început pe hârtie din anii 80, dar tocmai acum, în contextul războiului din Ucraina, care a determinat o criză energetică profundă, statele caută variante pentru a nu ceda șantajului Rusiei, care deține puterea pe acest palier.

„Trăim în timpuri cu multiple crize, una dintre cele mai dificile crize de gestionat este criza energiei. Acești pași nu sunt importanți doar pentru România, ci pentru întreaga regiune”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

„Parteneriatul strategic pe care îl avem cu România pentru a reface şi extinde centrala de la Cernavodă este cu adevărat critic şi, în mod particular, când ne uităm la ce se întâmplă în Europa astăzi când energia este folosită ca armă de Putin şi preţurile sunt foarte mari”, e de părere John Kerry, reprezentantul special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

„Este un pas mare spre independenţa energetică a României şi sunt sigur că următorul pas pe care îl vom face împreună va creşte viteza şi vom finaliza în timp programul nostru nuclear”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Când vor începe lucrările?

Lucrările preliminare vor începe în 2023, când țara noastră va primi prima tranșă a investiției în valoare de 50 de milioane de dolari. Investițiile americane de la Cernavodă au fost parafate printr-un parteneriat strategic între noi și americani în anul 2020, în Parlament.

„Cea de a doua scrisoare de intenţie care prevede un împrumut de 3 mld de dolari ceea ce reprezintă practic finanţarea fazei a 3 a, fază care va demara în 2025 şi se va incheia în 2030”, a transmis Nicolae Ciucă, premierul României.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

„Energia nucleară va ajuta să dăm mai multă energie ieftină în sistem. Vom reuși să aducem o sursă de energie ieftină pentru consumatorul final”, a spus Cosmin Ghiță, director Nuclearelectrica.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.