Depozitele de gaz din România au depăşit, vineri, cota de umplere de 90%, iar românii şi economia vor avea la dispoziţie întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că depozitele de gaz din România au depășit, vineri, cota de umplere de 90%

„Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitaţi deja în plus faţă de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde. Românii şi economia noastră vor avea la dispoziţie întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea.

Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferenţa este acoperită de cantităţile din depozite. Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populaţie, industrie, mediu de afaceri", a afirmat Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Şeful Executivului a menționat că a cerut instituţiilor responsabile să continue ritmul intens de depozitare a gazelor şi să gestioneze cu mare atenţie cantităţile necesare pentru a trece cu bine peste această iarnă.

„Având preţuri plafonate la gaze pentru români şi suficient gaz pentru funcţionarea economiei, Guvernul va continua să sprijine activ atât cetăţenii, cât şi industriile noastre", a mai afirmat premierul.

Depozite de gaz pentru la iarnă. România vs vecinii din Europa de Est

În septembrie, România avea depozitele de gaze naturale umplute la 80% din capacitate, putând acoperi un consum echivalent cu 27 TWh (tera-vați-oră).

Ungaria, cu depozitele umplute la 68,6% din capacitate în prima lună de toamnă, putea acoperi un consum echivalent cu 46 TWh. Polonia, ale cărei capacități de stocare a gazelor naturale sunt aproape egale cu ale noastre, a ajuns în septembrie la 98,8% grad de umplere, putând asigura un consum echivalent cu 36 TWh, în timp ce Slovacia avea atunci o umplere de 83,7%.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

În ansamblu, statele membre ale Uniunii aveau, la 15 septembrie, un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 85%, putând face față unui consum de până la 946 TWh.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.