Guvernul pregătește o nouă modificare a ordonanței de urgență pe energie. Schimbările privesc, printre altele, măsuri de ajutor pentru familiile cu mai mulți copii și anumite categorii de consumatori casnici.

Modificări la ordonanța pe energie

Senatorii din comisiile de specialitate au reluat marți dezbaterile asupra ordonanței privind energia. Astfel, indiferent de consum, o gospodărie va plăti prețul din contract doar pentru cantitatea care depășește 255 de kwh pe lună. Pentru consumul de până în 255 de kwh, rămân plafoanele de 68, respectiv 80 de bani.

Modificările privesc, printre altele, beneficii pentru familiile cu mai mult de trei copii și au fost introduse noi categorii de consumatori care pot beneficia de preț plafonat, cum ar fi bisericile.

În ordonanța pe energie ar urma să fie introduse următoarele schimbări pentru consumatorii casnici: 0,68 de lei/kwh pentru tot consumul în cazul celor care utilizează aparate medicale acasă, 0,68 de lei/kwh pentru familiile cu minimum trei copii, 0,80 de lei/kwh pentru cei cu un consum între 100,01 și 255 kwh, iar ce este în plus se plătește la prețul din contract.

În ceea ce privește consumatorii non-casnici, preț plafonat la 1 leu/kwh, au fost introduse noi categorii: bisericile, producători de medicamente, servicii sociale, bazine de înot și Metrorex. În cazul IMM-urilor, va exista un preț plafonat pentru 85% din consumul mediu lunar raportat la 2021.

PSD a cerut îmbunătățiri la ordonanța privind energia, printre altele, ca plafonarea prețurilor să se raporteze la consumul curent, nu la cel de anul precedent. Și USR susține ca raportarea pentru încadrarea în schema de plafonare să se stabilească în funcție de consumul lunar din prezent. Reprezentanții ANRE spun că un calcul al prețului la energie în funcție de factura curentă ar fi complicat pentru furnizori.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2022 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.