Ordonanţa de modificare a OUG 27 pe energie are toate avizele necesare pentru promulgare, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Oficialul a completat că, în acest caz, nu a fost nevoie de un aviz de la Consiliul Economic Social (CES).

Cărbunaru (Guvern): OUG pe energie are toate avizele necesare; CES nu are aviz de dat

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale.

„La acest moment, sunt toate avizele necesare luate, tocmai de aceea a fost şi necesar acest interval de timp, pentru a ne asigura că procedurile sunt parcurse. Consiliul Economic şi Social, nefiind o politică nouă, nu are un aviz de dat", a spus Cărbunaru, la finalul şedinţei de guvern.

„Ordonanţa 27, când a fost aprobată, a fost avizată de Consiliul Economic şi Social. Politicile care nu sunt noi nu necesită avizarea CES. Doar politicile noi necesită avizarea", a completat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la data de 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, potrivit proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Proiectul prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 - 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 kWh inclusiv, şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în situația clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 kWh/lună, preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

USR: OUG pe energie este o sfidare la adresa tuturor

Uniunea Salvați România (USR) a criticat faptul că Executivul a adoptat, joi, ordonanța pe energie care se aplică din aceeași zi și „fără nicio dezbatere publică înainte”, considerând că este „o sfidare la adresa tuturor, a românilor și a industriei”.

„Toată această schemă de plafonare creează haos şi distruge încet, dar sigur sectorul energetic şi economia românească. Asta se întâmplă când un guvern incompetent intră cu bocancii în piaţă! Noile modificări scot din schema de plafonare sute, mii de companii care până acum au beneficiat. Consecinţele vor fi dramatice: restrângerea activităţii, preţuri mai mari în economie şi pierderi de locuri de muncă.

Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

Soluţia era să dăm credit fiscal la toate companiile româneşti şi să reducem taxele din factură pentru toţi românii", spune Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii, citată într-un comunicat.

Reprezentanţii USR apreciază că majorările de taxe asupra companiilor din domeniu se vor reflecta în creşteri de preţuri pe lanţ şi pierderi de locuri de muncă.

„Toată economia pierde, mai puţin PSD, care va avea acces, prin Ministerul Finanţelor, la nişte bani din preţul energiei neplafonat, achitat de consumatorii industriali, companii, practic de toată activitatea economică din România. Soluţiile USR sunt simple şi nu este prea târziu să fie aplicate: reducerea TVA de la 19% la 5% cum au făcut-o Spania, Germania şi alte ţări, eliminarea altor taxe din factură şi credit fiscal pentru toate întreprinderile româneşti", se menţionează în comunicatul USR.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.