Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep luni, 5 septembrie, cursurile noului an şcolar 2022-2023 în peste 17.800 de unităţi de învăţământ. Deși doar o zi ne mai desparte de noul început, autoritățile par că abia acum văd cu ce se confruntă școlile românești. Nu este vorba de probleme apărute pe ultima sută, ci de situații suportate de generații întregi de elevi și ignorate de politicieni. Ca în fiecare an, complicații sunt în ceea ce privește autorizațiile de securitate la incendiu și toaletele în curte. De asemenea, și clasele supraaglomerate sau elevii relocați sunt pe lista neplăcerilor.

Noul an școlar începe luni, 5 septembrie. Problemele cu care se confruntă școlile românești

Anul şcolar 2022 - 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023.

Mai este doar o zi până când clopoțelul va vesti începutul de an școlar, dar aleșii s-au lăsat din nou surprinși. Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că „există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere”.

„Sunt încă școli care au toaleta în curte și cred că putem să ne focalizăm atenția și resursele ca în următorii doi ani să rezolvăm această problemă. Nu e nevoie decât de atenție și coordonare cu autoritățile locale. Nu cred că e un efort financiar deosebit”, a completat prim-ministrul.

„Două treimi din unitățile școlare, adică 24.000 de școli, nu necesită obținerea acestor autorizații, o treime necesită, iar din 33% avem 18,7% care au și 14,3% care nu au obținut încă”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a declarat, marţi, într-o videoconferință cu prefecţii organizată la Guvern în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, pentru pregătirea începerii anului şcolar, că 14,3% din unităţile de învăţământ nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendii, iar 374 de şcoli sunt relocate pentru reabilitarea clădirilor.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că pentru 4.706 de construcții au fost emise autorizații de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcționează acum fără acest act administrativ.

Premierul Ciucă a întrebat de ce se întâmplă acest lucru, iar răspunsul, oferit de ministrul Educației, a fost că „este vorba de capacitatea administrativă, este vorba de responsabilitate”, menționând că mizează pe noii directori care au fost selectați prin concurs.

El a mai declarat că este vorba și de parteneriatul cu autoritățile locale, care administrează aceste clădiri. Ministrul a adăugat că un număr important de școli sunt relocate.

„Aparent, asta ar putea fi o veste rea, practic, eu o consider o veste foarte bună. Asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităţilor de învăţământ. Sunt 374 de unităţi de învăţământ relocate”, a spus el, arătând că în Bucureşti sunt 36 de unităţi de învăţământ, în Vaslui, 40 de unităţi de învăţământ, în Constanţa 18 de unităţi de învăţământ iar în Caraş şi Prahova 18 de unităţi, deoarece fac obiectul unor activităţi majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare care depăşesc 15 septembrie”, ministrul Cîmpeanu.

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

Ministrul Educației a precizat că, în toate aceste situații, excepție făcând Arad și Giurgiu, pentru cele 374 de unități de învățământ care sunt în proces de reabilitare s-au găsit variante de relocare.

„Este un lucru bun că se lucrează, se reabilitează unităţile de învăţământ, infrastructura şcolară a avut mult de suferit", a mai spus Cîmpeanu. Ministrul Lucian Bode a afirmat că, până acum, au fost evaluate 17.872 de unități de învățământ.

„Vreau să atrag atenţia că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ. În acest sens, după analizarea datelor raportate de către structurile teritoriale a rezultat faptul că, din punctul de vedere al securităţii de incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private - 17.117 construcţii nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu", a spus Bode.

Citeste si:
Back to school: 5 lucruri utile pentru copilul tău în noul an școlar
Back to school: 5 lucruri...

Școlile din Capitală sunt supraaglomerate

Relocarea unităţilor de învăţământ este o problemă reală în acest moment. Este vorba despre 374 de școli care trebuie relocate, implicit și despre elevii și profesorii care trebuie să își desfășoare cursurile în alte spații decât în cele care au fost arondați. În București sunt 36 astfel de situații, 40 la Vaslui, 18 la Constanța și mult mai multe la nivel național.

În plus, în Capitală persistă aceeași problemă de ani: școlile trebuie să funcționeze în trei schimburi pentru că sunt supraaglomerate. Așa se ajunge la ore mai scurte pentru elevi, deci la un program care încurcă părinții acestora. Prima tură începe de la 07:30-08:00 și se termină în jurul orei 11. A doua între 11 și 14, iar după 14 vin elevii mari, care termină cursurile seara.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Structura anului şcolar 2022-2023


  • cursuri - de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; vacanţă - de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

  • cursuri - de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; vacanţă - de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

  • cursuri - de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz; vacanţă - o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 - 26 februarie 2023;

  • cursuri - de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, pănă joi, 6 aprilie 2023; vacanţă - de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023;

  • cursuri - de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanţă - de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.