Compensarea la pompă cu 50 de bani a preţurilor la carburanţi va continua pe întreaga perioadă anunţată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii, a precizat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Dan Cărbunaru: „Compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la carburanți va continua pe întreaga perioadă anunțată”

„Ca şi în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a preţurilor la carburanţi va continua pe întreaga perioadă anunţată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii", a declarat Dan Cărbunaru.

Măsura privind compensarea preţului carburanţilor la pompă, aprobată în luna iunie, a început să fie aplicată din luna iulie pentru o perioadă de trei luni de zile.

Analist, despre compensarea pe trei luni a prețului carburanților

Analiștii sunt siderați de măsura luată de aleși în ceea ce privește prețul carburanților. „0,5 lei pentru fiecare litru de carburant înseamnă foarte puțin, raportat la dimensiunea prețului. Daca statul va alege aceeași soluție de plată ca în cazul celor care distribuie energie și gaze, acolo unde nu le-a plătit compensările, s-ar putea să ne trezim într-o situație și mai gravă.

Când te costă benzina 9,3 lei pe litru, să primești un ajutor de 0,5 lei înseamnă cel puțin batjocură, dacă nu o nepăsare raportată la dimensiunea problemei”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

„Ce înseamnă compensare, care este mecanismul de compensare, cum se va face, cine este beneficiarul compensării”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, pentru sursa citată.

Banii necesari ar veni din surplusul de încasări la buget în urma creșterii explozive a prețurilor, cât și de la companii. În acest an, statul a câștigat în plus 600 de milioane de euro din scumpirea carburanților.

Ludovic Orban: „Ordonanța privind ieftinirea carburanților are o fractură de logică”

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că ordonanţa privind ieftinirea carburanţilor are „o fractură de logică”. Prin aplicarea ei, distribuitorul ar pierde 25 de bani pe litru și ar mai trebui „să și aștepte cu lunile până îi dă Guvernul restul de 25 de bani”, a explicat acesta.

Citeste si:
Surse: Compensarea cu 50 de bani a carburanților se prelungește cu...
Surse: Compensarea cu 50 de...

„Guvern de 0 bani. După ce, în primă fază, ne-a lăsat să credem că se vor ieftini carburanţii cu un leu, din care Guvernul dă 50 de bani, am aflat că, de fapt, carburanţii se ieftinesc cu doar 50 de bani, din care Guvernul dă 25 de bani pe litru. Astăzi am aflat că nu se ieftinesc carburanţi nici cu 50 de bani, decât dacă vor firmele de distribuţie. Adică este posibil ca să nu se ieftinească deloc. Ordonanţa adoptată astăzi de Guvern prevede că Guvernul este dispus să dea 25 de bani pe litru distribuitorilor doar dacă distribuitorii reduc preţul la litrul de combustibil la pompă cu 50 de bani.

Adică, dacă pun şi ei 25 de bani, mai bine zis dacă renunţă la un venit de 25 de bani pe fiecare litru de carburant vândut. O asemenea fractură de logică guvernamentală nu mi-a fost dat să văd în niciun colţ din lumea asta mare. Cum să reducă preţul un vânzător cu 50 de bani, când el pierde 25 de bani din venitul său pe litrul vândut şi după aceea mai trebuie să şi aştepte cu lunile până îi dă Guvernul restul de 25 de bani? De ce ar face aşa ceva? Poate doar de frica Guvernului...", a scris Orban pe contul de Facebook.

Citeste si:
Măsurile propuse de Guvern pentru a combate explozia prețurilor:...
Măsurile propuse de Guvern...

„Apoi, care este preţul de referinţă la care se aplică această măsură? De ce nu ar creşte distribuitorii peste noapte preţul cu 50 de bani, ca apoi să îl scadă cu 50 de bani şi să ia cei 25 de bani ai Guvernului? Chiar şi dacă firmele nu ar apela la acest subterfugiu, ce se întâmplă dacă va creşte din nou cotaţia barilului de ţiţei pe piaţa mondială şi distribuitorii vor fi obligaţi să crească preţul la pompă din motive obiective? Cum se va aplica ordonanţa dacă în loc să scadă cu 50 de bani preţul, vor fi obligaţi distribuitorii să crească preţul? Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...", a adăugat acesta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 August 2022 - 07 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.