Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că ordonanţa privind ieftinirea carburanţilor are „o fractură de logică”. Prin aplicarea ei, distribuitorul ar pierde 25 de bani pe litru și ar mai trebui „să și aștepte cu lunile până îi dă Guvernul restul de 25 de bani”, a explicat acesta. Fostul liberal a ridicat și alte întrebări privind modul în care se va aplica măsura.

Ludovic Orban susține că ordonanța privind ieftinirea carburanților are „o fractură de logică”

„Guvern de 0 bani. După ce, în primă fază, ne-a lăsat să credem că se vor ieftini carburanţii cu un leu, din care Guvernul dă 50 de bani, am aflat că, de fapt, carburanţii se ieftinesc cu doar 50 de bani, din care Guvernul dă 25 de bani pe litru. Astăzi am aflat că nu se ieftinesc carburanţi nici cu 50 de bani, decât dacă vor firmele de distribuţie. Adică este posibil ca să nu se ieftinească deloc. Ordonanţa adoptată astăzi de Guvern prevede că Guvernul este dispus să dea 25 de bani pe litru distribuitorilor doar dacă distribuitorii reduc preţul la litrul de combustibil la pompă cu 50 de bani.

Adică, dacă pun şi ei 25 de bani, mai bine zis dacă renunţă la un venit de 25 de bani pe fiecare litru de carburant vândut. O asemenea fractură de logică guvernamentală nu mi-a fost dat să văd în niciun colţ din lumea asta mare. Cum să reducă preţul un vânzător cu 50 de bani, când el pierde 25 de bani din venitul său pe litrul vândut şi după aceea mai trebuie să şi aştepte cu lunile până îi dă Guvernul restul de 25 de bani? De ce ar face aşa ceva? Poate doar de frica Guvernului...", a scris Orban, joi, pe Facebook.

„Apoi, care este preţul de referinţă la care se aplică această măsură? De ce nu ar creşte distribuitorii peste noapte preţul cu 50 de bani, ca apoi să îl scadă cu 50 de bani şi să ia cei 25 de bani ai Guvernului? Chiar şi dacă firmele nu ar apela la acest subterfugiu, ce se întâmplă dacă va creşte din nou cotaţia barilului de ţiţei pe piaţa mondială şi distribuitorii vor fi obligaţi să crească preţul la pompă din motive obiective? Cum se va aplica ordonanţa dacă în loc să scadă cu 50 de bani preţul, vor fi obligaţi distribuitorii să crească preţul? Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...", a adăugat Ludovic Orban.

Măsura a intrat în vigoare

Ordonanța privind reducerea cu 50 de bani a prețului la combustibil a intrat în vigoare în noaptea de joi spre vineri, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Oficialul a precizat că se așteaptă ca în perioada următoare să vadă companii care aplică acest act normativ.

Citeste si:
Prețul motorinei a ajuns sub pragul de 7 lei. Cât costă benzina în...
Prețul motorinei a ajuns sub...

Conform ministrului, 25 de bani vor fi suportați de bugetul de stat, iar 25 de bani de bani va fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării care vor să obțină și reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.

„Ordonanţa intră în vigoare în această noapte şi mă aştept ca în perioada imediat următoare să vedem în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să poată să reflecte aceste modificări", a spus ministrul Energiei, joi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că, în cazul în care vor exista majorări nejustificate ale costurilor la carburanți în perioada de aplicare a ordonanței privind acordarea unei reduceri de 0,5 lei/litru, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative.

Citeste si:
USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică...
USR va sesiza Comisia...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.