Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, va participa luni, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe. 

Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, participă, luni, la Consiliul Afaceri Externe al UE

Oficialul va pleda pentru sprijiniea Ucrainei, inclusiv prin alocarea unei noi tranșe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace. De asemenea, va exprima suportul pentru menținerea presiunii asupra Rusiei și consolidarea regimului de sancțiuni la adresa acesteia.

Conform unui comunicat al MAE, miniștrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la războiul din Ucraina, relațiile Uniunii cu America Latină și Caraibi și diplomația digitală a UE.

La discuţia privind Ucraina va interveni şi ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, prin videoconferinţă, fiind prima discuţie cu oficialul de la Kiev după decizia Consiliului European din 23-24 iunie de acordare a statutului de candidat la UE acestei ţări.

Totodată, miniştrii europeni vor aborda aspecte privind Consiliul de Asociere UE - Israel şi vor evalua evoluţiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum şi perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe.

În ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina, Bogdan Aurescu va expune evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile din teren şi la consecinţele la adresa securităţii regionale.

„De asemenea, va exprima sprijinul pentru menţinerea presiunii asupra Rusiei şi consolidarea regimului de sancţiuni la adresa acesteia, precum şi cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace”, se precizează în comunicat.

Ministrul român va prezenta măsurile cele mai recente adoptate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, printre care deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galaţi, precum şi acordul României pentru tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Aurescu va sublinia şi importanţa intensificării sprijinului UE pentru statele din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, regiuni „deosebit de vulnerabile la acţiunile Federaţiei Ruse", menţionează MAE.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iulie 2022 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.