Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, participă, luni, la Consiliul Afaceri Externe al UE
Oficialul va pleda pentru sprijiniea Ucrainei, inclusiv prin alocarea unei noi tranșe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace. De asemenea, va exprima suportul pentru menținerea presiunii asupra Rusiei și consolidarea regimului de sancțiuni la adresa acesteia.
Conform unui comunicat al MAE, miniștrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la războiul din Ucraina, relațiile Uniunii cu America Latină și Caraibi și diplomația digitală a UE.
La discuţia privind Ucraina va interveni şi ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, prin videoconferinţă, fiind prima discuţie cu oficialul de la Kiev după decizia Consiliului European din 23-24 iunie de acordare a statutului de candidat la UE acestei ţări.
Totodată, miniştrii europeni vor aborda aspecte privind Consiliul de Asociere UE - Israel şi vor evalua evoluţiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum şi perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe.
În ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina, Bogdan Aurescu va expune evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile din teren şi la consecinţele la adresa securităţii regionale.
„De asemenea, va exprima sprijinul pentru menţinerea presiunii asupra Rusiei şi consolidarea regimului de sancţiuni la adresa acesteia, precum şi cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace”, se precizează în comunicat.
Ministrul român va prezenta măsurile cele mai recente adoptate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, printre care deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galaţi, precum şi acordul României pentru tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale.
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...

Aurescu va sublinia şi importanţa intensificării sprijinului UE pentru statele din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, regiuni „deosebit de vulnerabile la acţiunile Federaţiei Ruse", menţionează MAE.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Întreabă Orice: Sebastian Burduja răspunde întrebărillor comunității start-up.ro
Sursa: start-up.ro
-
Totul despre sigilarea dentară
Sursa: garbo.ro
-
Deutsche Bank avertizează că un val de credite neplătite în Statele Unite şi...
Sursa: futurebanking.ro
-
Câte calorii are vinul? Când și în ce cantitate este sănătos să îl bem?
Sursa: kudika.ro
-
Costică Mișaca, Taco Bell: Bucătăria mexicană e nouă pentru România, dar...
Sursa: retail.ro
-
Ucraina intensifică acțiunile ofensive lângă Bahmut
Sursa: wall-street.ro