Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va fi în vizită în România, la Bucureşti şi Constanţa, vineri, pentru a co-prezida conferinţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova şi pentru a se întâlni cu oficiali români.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în vizită în România, unde se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă

Annalena Baerbock va co-prezida cea de-a doua conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova alături de omologul său român, Bogdan Aurescu şi de Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, anunţă Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Oficialii vor face apel la ţările participante să continue şi să dezvolte măsurile de sprijin pentru Republica Moldova de la prima conferinţă ministerială din 5 aprilie de la Berlin, de pildă privind situaţia refugiaţilor ucraineni, gestionarea frontierelor, securitatea energetică şi rezilienţa economică.

În cursul după-amiezii, ministrul Annalena Baerbock va avea întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Ei vor discuta pe teme legate de politica bilaterală şi europeană, se vor consulta cu privire la situaţia din Ucraina, precum şi intensificarea cooperării în domeniile politicii de securitate, economiei, climei şi energiei.

Cei doi miniştri de Externe vor semna plicul prima zi cu timbrul comemorativ cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie. În continuare va avea loc o întâlnire cu preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.

În prima parte a serii, ministrul de Externe Annalena Baerbock va merge în portul Constanţa, unde, împreună cu oficiali locali şi reprezentanţi ai unor companii germane, va discuta despre exporturile de cereale din Ucraina prin portul Constanţa, conform Agerpres.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Germania nu va mai cumpăra cărbune rusesc la 1 august şi petrol rusesc de la 31 decembrie

Germania nu va mai cumpăra cărbune rusesc din 1 august, urmând ca achizițiile de petrol rusesc să înceteze la data de 31 decembrie, ceea ce reprezintă o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energia prima economie europeană, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies.

În viitor, cea mai mare provocare va fi acoperirea golului care va apărea în momentul în care întreaga Uniune Europeană se va elibera de cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe care îi furnizează Rusia, a apreciat Joerg Kukies.

„Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni”, a declarat Joerg Kukies la un forum pe energie organizat la Sydney de Guvernul Australiei şi Agenţia Internaţională a Energiei.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Înainte, Rusia furniza 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol. „Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni”, a mai spus Joerg Kukies.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.