Camera Deputaților dezbate, luni, moțiunea simplă depusă de Uniunea Salvați România (USR) împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, intitulată „Ministru. Dezastru. Educație fără viitor, semnată de 52 de deputați USR. Votul final urmează să fie dat în ședința de miercuri.

Moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Educației urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților

„Sfârşitul de an şcolar este, pentru toţi cei implicaţi în învăţământ, momentul în care tragem linie în catalog. A venit clipa unui bilanţ serios pentru au sector care are acelaşi om la cârmă începând din decembrie 2020. Ministerul Educaţiei a fost condus neperturbat de Sorin Mihai Cîmpeanu. De aceea, domnia sa este singurul responsabil pentru dezastrul în care se afundă învăţământul din România.

Nimic nu ne poate şterge din minte momentul în care, cu o indiferenţă asumată, Sorin Cîmpeanu declara public că învăţământul românesc a ajuns la 'un minim istoric'”, se arată în moţiunea simplă.

Deputații USR susțin că Sorin Cîmpeanu „are corigențe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului”.

„Aşa cum ştie toată lumea care a trecut prin şcoală, la trei corigenţe rămâi repetent. Ministrul Cîmpeanu nu are o corigenţă, nu are nici trei. Are corigenţe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului Educaţiei. Cu toate acestea, corigentul Cîmpeanu nu se teme că va fi repetent sau - cine ştie - exmatriculat. De ce? Pentru că, aşa cum s-ar spune în şcoală, are pile la director", se mai menţionează în text.

În moțiune se arată că ministrul este corigent la alocarea bugetară, bugetul Educației fiind la un minim istoric. USR susține că, în 2022, bugetul Educației este de 2,28% din PIB, aproape jumătate cât a promis Cîmpeanu în luna noiembrie a anului 2021.

Citeste si:
Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiții
Noi modificări în Codul...

„Pentru că nu se poate face şcoală în România cu banii ăştia, tot ce face Cîmpeanu este să bage adânc mâna în buzunarele părinţilor şi ale cadrelor didactice. Cîmpeanu este cel responsabil pentru menţinerea educaţiei în zona de subfinanţare conică, pentru că părinţii completează necesarul şcolii cu contribuţii din fondul clasei, iar învăţătorii şi profesorii cumpără deseori materiale didactice pe banii lor, şi aşa puţini", se mai precizează în document.

Ce mai cere USR

USR adresează, în moțiune, un apel către parlamentari ca, „transpartinic”, să participe la „construcția unui sistem de învățământ cu adevărat modern, cu școli în care elevii și profesorii să vină cu plăcere”.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Totodată, USR cere Guvernului să ia măsuri reparatorii urgente precum: refacerea metodologiei de finanţare în aşa fel încât banii europeni să ajungă cu adevărat la comunităţile marginalizate, regândirea programului anunţat „Masă sănătoasă în şcoli" în aşa fel încât de masa caldă să beneficieze toţi preşcolarii şi elevii, nu doar cei de gimnaziu, mai cu seamă cei din şcolile din comunităţile defavorizate.

USR mai cere realizarea unor norme metodologice care să facă transportul elevilor între localitatea de domiciliu și cea în care fac școală cu adevărat gratuit, cât și realizarea planurilor-cadru, care au ajuns să aibă vârste istorice, pe baze adaptate realității din 2022.

De asemenea, grupul deputaților USR solicită, în moțiune, demiterea imediată a ministrului Educației, susținând că acesta este „cel care poartă responsabilitatea pentru dezastrul în care se afundă învățământul din România”.

Citeste si:
Moțiunea împotriva ministrului Muncii a fost respinsă de Camera...
Moțiunea împotriva...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.