Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, că ţara sa are toate „ingredientele" pentru a îndeplini cerinţele de aderare la Uniunea Europeană. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că, până în prezent, nu există vreun stat care să se împotrivească primirii de către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia a statutului de ţară candidat la UE.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova: „Nu așteptăm scurtături pentru aderarea la UE”

Grosu a fost întrebat, în conferința comună de presă cu președintele Senatului, Florin Cîțu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, când crede că Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

„Nu am să pun un orizont, dar ştiu un lucru - noi nu aşteptăm scurtături, să ni se ofere să ardem etape. Noi ştim că trebuie să facem totul ca la carte. Noi trebuie să consolidăm instituţiile noastre, să demonstrăm rezilienţă, în special în crize, pentru că atunci vezi cât de sustenabil este statul prin instituţiile tale. Avem reforme şi angajamente foarte clare în proces: reforma justiţiei, combaterea corupţiei, asigurarea securităţii energetice. Toate lucrurile acestea sunt pe ordinea de zi. Noi o să ne mişcăm repede, nu în detrimentul calităţii, bineînţeles. O să apelăm neapărat la experienţa colegilor, dânşii au parcurs deja şi au învăţat lecţiile, vrem să preluăm din această experienţă.

Retail jobs

Cu alte cuvinte, noi la Chişinău avem toate ingredientele pentru a ne mişca repede, avem o majoritate parlamentară, avem Guvern, Preşedinţia susţine toate aceste reforme. Acum totul va depinde de noi, cât de repede ne mobilizăm, iar eu vă garantez că lucrurile se vor mişca repede, bineînţeles ţinând cont de toate rigorile şi standardele internaţionale", a spus Igor Grosu.

Marcel Ciolacu a spus că, până acum, niciun stat nu s-a declarat împotriva primirii Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în UE: „Este un vot până la urmă şi cu conotaţii politice. Săptămâna viitoare, împreună cu europarlamentarul Victor Negrescu, o să particip la Bruxelles, cu câteva ore înainte de votul în ceea ce priveşte Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, la o întâlnire cu toţi prim-miniştrii social-democraţi şi cu toţi comisarii europeni social-democraţi, unde sunt ferm convins că va fi o decizie de susţinere în primul şi în primul rând a Republicii Moldova, şi a Ucrainei, şi a Georgiei de candidaţi pentru aderarea la UE. Până atunci avem discuţii cu ceilalţi lideri europeni, în primul rând cei din familia social-democrată marea majoritate, şi cu ambasadorii în România. Până acum nu au existat alte opinii decât cele de susţinere pentru cele trei state", a precizat Ciolacu.

Citeste si:
VIDEO Soții Zelenski, pentru prima dată împreună de la începutul...
VIDEO Volodimir Zelenski și...

De asemenea, președintele Senatului, Florin Cîțu, a marcat că este important ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidat la UE fără condiționalități. „E datoria noastră a tuturor să ne asigurăm că niciun stat, săptămâna viitoare, nu se va opune şi este important să fie statut de stat candidat fără condiţionalităţi, pentru că ştim foarte bine că limbajul de la Bruxelles de multe ori este mai complicat şi trebuie să ne asigurăm că nu există niciun fel de virgulă, niciun fel de condiţionalitate.

Mai avem o săptămână să ne asigurăm de acest lucru şi sigur că şi din partea partidului meu, reprezentanţii PPE în Parlamentul European, şi din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor se vor face toate eforturile să ne asigurăm că nu vor exista probleme săptămâna viitoare", a subliniat Cîţu.

Citeste si:
Emmanuel Macron a fost învestit în funcţia de preşedinte pentru un...
Emmanuel Macron a fost...

Context

Vineri, Comisia Europeană (CE) a recomandat ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de țară candidată la aderarea la UE. Totodată, CE a transmis că Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiții înainte de a i se putea acorda statutul de țară candidată la aderarea la UE. Acest aviz va fi discutat în cadrul Summitului UE din 23 - 24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să fie de acord în unanimitate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.