Deputatul independent Ionel Dancă a afirmat, joi, că propunerile Guvernului PSD-PNL de supraimpozitare a firmelor și a celor cu venituri mai mari decât salariul președintelui României, Klaus Iohannis, „sunt pur și simplu niște aberații economice”. Acesta a completat că ideile coaliției de guvernare nu au nicio legătură cu o economie de piață, nu se pot aplica fiindcă sunt neconstituționale și nu vor produce efectele dorite.

Ionel Dancă a afirmat că propunerile Guvernului PSD-PNL de supraimpozitare a firmelor sunt aberații economice

„Supraimpozitarea pe care vrea să o facă PSD, împreună cu PSD-ul mai mic de la guvernare (PNL), este o bătaie de joc faţă de toţi angajaţii din economia privată şi faţă de companiile private româneşti de succes. Gogoriţa spusă de Ciolacu, că suprataxarea se va aplica doar pentru bugetari, e o minciună gogonată, pentru că e neconstituţională o astfel de măsură.

Supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul preşedintelui României se va aplica pentru toate veniturile şi este o nesimţire de două ori faţă de toţi români”, a scris Dancă pe Facebook.

Conform acestuia, „în primul rând, Guvernul PSD-PNL vrea o suprataxare care să nu-i afecteze salariul președintelui Iohannis și a tuturor demnitarilor care câștigă mai puțin decât Iohannis”.

„Deci, lor nu li se aplică supraimpozitarea. Asta e pur şi simplu o sfidare la adresa bunului simţ! În al doilea rând, de ce să fie supraimpozitaţi românii care câştigă din munca lor cinstită în economia privată mai mult decât preşedintele României?! Ce treaba are performanţa angajaţilor din economia privată cu salariul preşedintelui Iohannis? Este total inexplicabil şi inaplicabil", a adăugat Dancă, membru al partidului „Forţa Dreptei".

Oficialul susține că și taxa de solidaritate este „o altă aberație economică”. „Tot sistemul fiscal se bazează pe principiul solidarităţii. Cetăţenii şi companiile plătesc deja multe taxe şi impozite, tocmai din solidaritate faţă de societate pentru ca statul să poată oferi bunuri şi servicii la schimb tuturor cetăţenilor.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

În plus, o astfel de taxă de solidaritate va penaliza şi sancţiona din nou tot pe cei care fac să mişte economia şi afacerile şi ajută la dezvoltarea României. Sistemul fiscal nu trebuie schimbat pentru că Guvernul PSD-PNL este incompetent şi nu ştie să gestioneze economia!", a argumentat Ionel Dancă.

Social-democrații insistă cu introducerea unei taxe de solidaritate

PSD a anunțat, joi, că va propune, în cadrul coaliției, supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, constribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Luând în considerare principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din țara noastră, în viziunea PSD este nevoie de o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile lor. Deci, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

Foto: Facebook/Ionel Dancă


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.