Coaliția de guvernare a decis, luni, lansarea unui pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Primele măsuri vor fi luate de la 1 iulie. 

Guvernul a decis noi măsuri de sprijin pentru populație, care se aplică de la 1 iulie

„1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, a postat Guvernul pe pagina de Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat și măsurile care vor fi luate de Executiv pentru a face economii la bugetul de stat. Prima este diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială. A doua măsură constă în suspendarea angajărilor la stat, în condițiile în care în ultimele luni au avut loc angajări în mai multe valuri.

În plus, Guvernul vrea creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei. Totodată, aleșii doresc accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Operațiunea „strâns bani la buget”

Pentru a nu ne împrumuta din nou, la dobânzi tot mai mari, aleșii caută să aducă mai mulți bani la buget prin alte metode și iau în calcul creșterea sau scăderea cotelor TVA la anumite produse. Acum sunt aplicate trei cote: 5%, 9% și 19%. De pildă, cota TVA la produsele bio este de 5%, la alimentele de bază 9%, iar la carburanți de 19%.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Orice majorare a cotei TVA va duce la scumpire, ceea ce este foarte greu de suportat pentru unii români, dar o creștere a punctului de TVA cu un procent ar putea aduce undeva la un miliard două sute de milioane de euro la bugetul de stat, a estimat analistul fiscal Adrian Bența.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, exclude această posibilitate: „Dacă mărești TVA-ul, mărești inflația. Deci, nu se pune problema”, a declarat liderul social-democraților.

O altă propunere are în vizor creșterea impozitelor și a taxelor locale, adică cele pe terenul deținut ori pe mijloacele de transport. Însă schimbarea ar fi reprezentată de impozitele locuințelor, proces care se va face în funcție de valoare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.