Președintele Partidului Social Democrat (PSD) a făcut declarații despre eventuala reducere a TVA-ului la unele produse pe fondul scumpirilor. El consideră că această măsură ar putea să nu aibă efect, fiind de preferat ca Guvernul să definească produsele strategice la care prețurile să fie plafonate.  

Marcel Ciolacu a făcut declarații despre reducerea TVA. Președintele PSD susține că trebuie definite produsele la care vor fi plafonate prețurile

Aflat vineri seară la Brăila pentru a vizita șantierul podului suspendat peste Dunăre, liderul social-democrat a fost întrebat despre măsurile pe care le are în vedere Coaliția pentru a limita scumpirile. El a fost chestionat dacă se are în vedere și reducerea TVA la unele produse și a afirmat că nu crede că măsura ar avea efect.

Oficialul a completat că „România e asigurată alimentar în acest moment" şi, după creşterea economică din primul trimestrul, se vede „că este în trendul corespunzător".

„Nu ştiu cât efect ar avea reducerea TVA, nu sunt un mare fan. Să reduci de la 5% şi mai mult... Cred că ar trebui să intrăm într-o zonă mai curajoasă şi să definim nişte produse strategice şi, ţinând cont că şi statul face un efort cu subvenţiile în agricultură, să mergem pe anumite produse cu o anumită plafonare. Dar nu trebuie creat un dezechilibru economic", a transmis Ciolacu.

„E adevărat, această creştere (economică - n.r.) nu se regăseşte în buzunarele românilor şi de aceea Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri. Am luat deja măsuri în sprijin pentru România, de aceea mi-am permis să vorbesc cu fermierii ca din producători să devină şi procesatori, ei având deja un bonus de 10% la produsele procesate în România, fiindcă am fost mult prea mult timp doar exportatori de grâne, este cazul să fim exportatori şi de alimente la un cu totul alt nivel", a susţinut preşedintele PSD.

„Creșterea economică nu se regăsește în buzunarul oamenilor”

Președintele Camerei Deputaților a declarat, joi seara, că deși țara noastră are „creșterea economică cea mai mare din Europa”, aceasta nu se regăsește în buzunarele oamenilor.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Drept urmare, Guvernul va trebuie să vină cu un nou pachet social. Acesta a menționat că trebuie avuți în vedere îndeosebi cei cu venituri mici și mijlocii, „ca oamenii să poată suporta această inflație”.

În aceeași zi, la România TV, Marcel Ciolacu a susținut, în ceea ce privește combaterea speculei, că trebuie făcută o analiză, luate în calcul alimentele de bază, iar instituțiile competente să colaboreze în acest sens.

„Ne referim la alimentele de bază? Dacă se vinde Rolls-Royce-ul cu o mie de ori preţul de fabricaţie, nu mă interesează. Dar în zona de pâine, de alimente de bază, trebuie să vină cei de la INS (Institutul Naţional de Statistică, n.r.) să ne spună care este o practică europeană, să faci o medie. Lucrurile astea nu trebuie să le spună politicienii (...).

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Aceste lucruri trebuie fundamentate (...). Să vă dau un exemplu: era între 1,7 şi 2 lei castravetele, kilogramul, pleca de la producător, iar în supermarket îl găseşti la 9 lei. Trebuie cineva să facă o analiză, ce se întâmplă pe acest lanţ", a spus Ciolacu la România TV.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.