S-au așternut noi disensiuni în coaliție pe tema trecerii la euro, fără miză prea mare în contextul unei posibile recesiuni mondiale. Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a afirmat că mai avem de așteptat până când vom înlocui leul cu moneda europeană. „Nu cred că România va avea indicatorii necesari pentru aderarea în zona euro”, a afirmat oficialul.

Coaliția, în corzi. Disensiuni pe tema trecerii la euro: fără indicatorii necesari și cu o miză infimă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că, pe vremea guvernării social-democrate, țara noastră mai avea de îndeplinit un singur criteriu dintre cele impuse de Uniunea Europeană. Ulterior, însă, la putere au venit liberalii, actualii parteneri de guvernare, iar acum procesul trebuie luat de la capăt, a adăutat el.

„Este întotdeauna o prioritate (accederea la zona euro – n.r.), dar prioritatea 1 este Spaţiul Schengen. Ca să aderi la moneda euro ştiţi că trebuie să ai anumiţi indicatori. În acest moment, ţinând cont nu numai de ce se întâmplă în România şi de forţele politice din România, ne uităm ce se întâmplă totuşi în Ucraina şi recesiunea din Europa, nu cred că România va avea indicatorii necesari pentru aderarea în zona euro”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Eu înţeleg de la preşedintele Camerei Deputaţilor că indicatorii nu vor fi îndepliniţi, aşa că decizia este acolo. Dacă ei ne spun, dacă cei care iau decizia ne spun că nu vor să facă reformele…",spune şi Florin Cîţu, preşedintele Senatului.

Premisă: Când ar putea trece România la euro?

La nivel naţional, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de primul-ministru, din care fac parte ministrul finanţelor publice, guvernatorul BNR, conducători sau persoanele desemnate de către aceştia la nivel de conducere ai altor autorităţi şi instituţii publice, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale.

Comitetul interministerial a fost înfiinţat în luna mai 2011. În luna decembrie 2016 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabileşte structura, organizarea şi principalele atribuţii ale acestuia. În continuare, prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2018 a fost înfiinţată Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro în vederea identificării acţiunilor şi a promovării reformelor necesare modernizării economiei româneşti pentru trecerea la moneda euro.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

Comisia Națională a elaborat Raportul de fundamentare al Planului național de adoptare a monedei euro și Planul național de adoptare a monedei euro. Sunt documente strategice care au fost aprobate de Guvernul României în data de 30 ianuarie 2019. Concluzia Raportului este că prin eforturi perseverente și solidaritate a forțelor sociale, există premise ca, în anul 2024, țara noastră să poată îndeplini cerințele fundamentale de adoptare a monedei euro, potrivit BNR.

Bulgaria va trece la euro în 2024

Bulgaria a făcut deja anunțul conform căruia va adera la euro în 2024, renunțând astfel la moneda națională, leva. Țara îndeplinește toate criteriile de aderare la zona euro, dat fiind că în 1997, după o criză internă, a hotărât să adopte un mecanism monetar diferit de România. De atunci, leva a fost legată printr-o paritate fixă la euro, ceea ce a însemnat că Bulgaria a fost lipsită de flexibilitatea politicii monetare în gestionarea economiei.

Citeste si:
Alegeri SUA: Marea miză și ce spun sondajele
Alegeri SUA: Marea miză și ce...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.