Delegaţia USR din Parlamentul European cere preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului Ciucă să explice de urgenţă motivele pentru care România s-a alăturat scrisorii statelor membre care se opun reformei Uniunii Europene şi resping concluziile Conferinţei pentru viitorul Europei.

Parlamentarii USR cer președintelui Iohannis și Guvernului să explice de ce România se opune modificării tratatelor europene

„Iohannis şi guvernul său sunt fără imaginaţie, voinţă politică şi le lipseşte orice dorinţă de reformă reală, fie că e vorba de România sau de UE. Multe dintre concluziile Conferinţei pentru viitorul Europei au apărut după consultarea cetăţenilor, inclusiv cei români, şi ar ajuta România să aibă un sistem de sănătate mai performant, standarde crescute în educaţie şi ar simplifica sistemul de decizii care au întârziat aderarea României la Schengen", se afirmă într-un comunicat transmis luni de către USR.

Conform aceleiaşi surse, opoziţia statului român "la reformele necesare" în UE arată "o lipsă de curaj şi asumare în politica europeană şi extragerea sa din participarea la reforma" Uniunii cu instituţii şi proceduri adaptate la noile realităţi.

„Românii s-au plâns de multe ori că Uniunea Europeană e prea birocratică, ia decizii foarte greu şi are un sistem instituţional prea complicat. Modificările propuse de Conferinţa pentru viitorul Europei sunt exact în spiritul simplificării şi adaptării UE la cerinţele cetăţenilor.

Însă aflu cu surprindere că există deja o decizie la cel mai înalt nivel ca România să se opună unor modificări care ar avantaja-o, lucru de neînţeles pentru mine", a declarat europarlamentarul Dacian Cioloş, care a propus în 2019, în calitate de preşedinte al grupului Renew Europe, iniţierea Conferinţei pentru viitorul Europei.

Europarlamentarul Alin Mituţă a declarat, citat în comunicatul menţionat, că Guvernul trebuie să explice "cât mai repede" de ce se opune ca UE să aibă competenţe pe sănătate, în aşa fel încât să existe şi în România standarde de calitate minime similare cu cele din vestul UE.

Citeste si:
Decizia Guvernului de la 1 iulie: va suspenda ocuparea posturilor...
Decizia Guvernului de la 1...

„Să explice domnii Iohannis Ciucă şi Aurescu de ce se opun să avem un mecanism permanent de colaborare pentru mari arşi sau listă de medicamente esenţiale la nivel european. Şi, cel mai important, domnii din Guvernul României şi Preşedinţie să explice cetăţenilor de ce sunt împotrivă ca deciziile în Consiliu să nu se mai ia în general prin unanimitate care duce la blocaje de genul celui care ţine România în afara Spaţiului Schengen”, a spus Alin Mituţă, unul dintre cei trei europarlamentari români care au contribuit la concluziile Conferinţei pentru viitorul Europei.

Treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP şi DPA.

Citeste si:
Senatul a votat legea pensiilor speciale. USR a protestat contra...
Senatul a votat legea...

„Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea" unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat luni pe Twitter de Suedia, de asemenea semnatară.

Cele 13 state membre susţin că "nu exclud nicio opţiune în acest stadiu", dar că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc. Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania. Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.