Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Oficialul a afirmat că acest continent dă dovadă acum, mai mult ca niciodată, de unitate și solidaritate, într-un context în care pacea globală este amenințată de spectrul războiului. Prim-ministrul a amintit și de modul în care UE s-a mobilizat în fața crizei provocate de pandemie.

9 Mai, Ziua Europei. Mesajul premierul Nicolae Ciucă

„Dacă până de curând gândurile noastre se îndreptau mai degrabă către prosperitate, către dezvoltare economică, iată că azi, din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina, la graniţele noastre, la graniţele Uniunii Europene, revenim la viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii noastre. Primele cuvinte ale Declaraţiei Schuman sunt astăzi la fel de actuale : 'Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă'.

Acum, când spectrul războiului ameninţă din nou pacea globală, după perioada dificilă a pandemiei, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate şi solidaritate şi face toate eforturile pentru apărarea păcii. Unitatea şi coeziunea statelor membre, coerenţa reprezentării intereselor noastre prin instituţiile UE sunt susţinute prin umanitatea arătată de cetăţenii noştri. Iar românii, azi, au demonstrat, prin generozitatea cu care şi-au deschis uşile caselor pentru refugiaţii ucraineni, că valorile pe care le împărtăşim la nivel european sunt reale, că solidaritatea este calea dezvoltării noastre împreună”, se arată în mesajul transmis, luni, de premier.

„Graţie mobilizării la nivelul Uniunii, România şi toate celelalte state membre au beneficiat de răspunsul european comun la criza provocată de pandemie, iar mecanismul european de redresare şi rezilienţă reprezintă un preţios punct de sprijin pentru perioada următoare. Toate aceste eforturi merg în direcţia consolidării proiectului european, cu deschidere spre ceea ce îşi doresc cetăţenii statelor membre.

Propunerile conturate în ultimele luni, pe baza dezbaterilor şi dialogului cu cetăţenii în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei indică o gamă largă de preocupări pentru perioada următoare, de la schimbările climatice la sănătate, consolidare economică, locuri de muncă, gestionarea migraţiei şi rolul construcţiei europene în plan global”, a precizat Ciucă.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

„Românii s-au bucurat şi au demonstrat că merită să fie parte a construcţiei europene”

Nicolae Ciucă a subliniat că țara noastră are, în prezent, toate resursele necesare pentru a fructifica oportunitățile de dezvoltare în beneficiul cetățenilor săi. Într-un context mai larg, premierul a marcat că provocările acestei perioade determină ca solidaritatea statelor UE să se manifeste și față de teritoriile cu perspective de integrare europeană, anume Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

El a evocat momentele din urmă cu 72 de ani care au marcat debutul proiectului european, arătând că UE, „născută ca un nucleu al păcii și solidarității”, s-a dezvoltat, s-a consolidat, a depășit provocări economice și sociale majore de-a lungul celor peste șapte decenii de existență.

Citeste si:
Ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei în Ucraina. Zelenski a semnat...
Ziua de 9 mai a devenit Ziua...

„La cele 40 de miliarde de euro - bani europeni deja prezenţi în economia ţării noastre, alte peste 80 de miliarde de euro vor contribui la accelerarea modernizării şi recuperarea decalajelor de dezvoltare economică faţă de partenerii noştri vestici”, a declarat prim-ministrul.

Acesta a completat că românii merită să fie parte a construcției europene, lucru pe care l-au demonstrat în cei 15 ani de la aderare. „Eliberarea lagărului comunist, pentru care românii au plătit un scump tribut de sânge, ne-a oferit şansa de a ne alătura celui mai impresionant proiect al păcii şi bunăstării - Uniunea Europeană. În cei 15 ani de la aderare, pe care îi sărbătorim în acest an, românii s-au bucurat şi au demonstrat că merită să fie parte a construcţiei europene, confirmând vocaţia noastră de popor ataşat valorilor democratice”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Citeste si:
Simona Halep, primul mesaj după revenirea în România: „Adevărul a...
Simona Halep, primul mesaj...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.