Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un document prin care ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei în Ucraina.

Ziua Europei în Ucraina, sărbătorită pe data de 9 mai

O parte dintre țările din Europa sărbătoresc pe data de 9 mai Ziua Europei Libere, iar restul statelor celebrează Ziua Victoriei. În acest an, Ucraina a mai făcut un pas pentru a fi mai aproape de Europa.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prezidențial prin care ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei în Ucraina. Potrivit documentului întocmit, acesta cuprinde și abrogarea decretului anterior al președintelui Ucrainei "Cu privire la Ziua Europei", nr. 339/2003, din 19 aprilie 2003.

"Fiind conștient de identitatea europeană a poporului ucrainean, cu scopul de a consolida unitatea popoarelor Europei, de a asigura pacea, securitatea și stabilitatea pe continentul european, de a atesta angajamentul față de idealurile și valorile democrației, de a sprijini inițiativele tinerilor și ale altor asociații publice, hotărăsc prin prezenta să instituim Ziua Europei în Ucraina, care va fi marcată anual la 9 mai, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene", se arată în acest document.

Anterior, Ziua Europei în Ucraina era sărbătorită în fiecare a treia sâmbătă din luna mai din anul 2003.

Rusia sărbătorește anual Ziua Victoriei pe 9 mai

Într-o postare pe contul său de Twitter, președintele ucrainean Zelenski a scris că pe data de 8 mai 1945 a intrat în vigoare Actul de capitulare necondiționată a Wehrmachtului. Documentul a fost semnat seara târziu, când deja la Moscova era 9 mai. Rusia sărbătorește Ziua Victoriei la data de 9 mai prin parade militare, concerte, marșuri și mult fast.

"Acum, ca și acum 80 de ani, Ucraina luptă împotriva răului total. Acum, la fel ca acum 80 de ani, Ucraina luptă pentru viitor - al său și al întregii Europe, al întregii lumi libere. <...> Și împreună cu toată Europa liberă, vom sărbători Ziua Europei la 9 mai în Ucraina. O Europă unită, la baza căreia trebuie să fie și va fi pacea. Europa noastră, din care Ucraina a fost întotdeauna, este și va fi parte", a declarat Zelenski.
Citeste si:
Ce părere are Zelenski despre organizarea alegerilor prezidențiale...
Zelenski nu este de acord cu...

Rusia celebrează Ziua Victoriei în data de 9 mai. Anul acesta se împlinesc 78 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Ceremonia va arăta diferit față de anul trecut. Publicul nu va avea acces deloc în Piața Roșie, acolo unde președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs, iar ceremoniile vor fi transmise de posturile de televiziune de stat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2023 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.