Premierul Republicii Moldova a explicat de ce țara nu furnizează ajutor militar Ucrainei
După ședința de guvern, oficialul a fost întrebat, chiar și de presa ucraineană, de ce Chișinăul refuză să vândă Ucrainei șase avioane MiG despre care se cunoaște că sunt uzate. Gavriliță a arătat că Agenția Proprietății Publice poate da mai multe detalii despre starea avioanelor de luptă respective.
Șefa guvernului a reamintit că Republica Moldova a fost alături de Ucraina încă din primele zile de război și a oferit ajutor, până acum, pentru 90.000 de refugiați ucraineni.
„Oferim ajutor umanitar și susținem oamenii în fața acestei crize, însă pentru asistență militară sunt țări mai bine dotate și mai reziliente”, a declarat ea.
![]()
Cum ajung armele occidentale în Ucraina
Printr-o decizie fără precedent, UE finanţează armament pentru Ucraina. Şi alte ţări din vest s-au angajat să livreze arme. Uniunea a aprobat 450 de milioane de euro ca ajutor militar direct acordat Ucrainei. Pentru sisteme de apărare antiaeriană, arme individuale antitanc, muniție și alt gen de echipament militar. Alte 50 de milioane sunt prevăzute pentru carburanți și echipament de protecție.
În mod normal, tratatele UE nu permit utilizarea bugetului ordinar al Uniunii în scopuri militare, dar pentru situația Ucrainei UE a activat „Facilitatea Europeană de Pace”. Și Germania și-a schimbat radical politica de apărare. Guvernul de la Berlin a abrogat interdicția livrării de arme în zone de conflict. Astfel, armata ucraineană va primi, între altele, din depozitele germane, 1.000 de arme antitanc individuale și 500 de rachete sol-aer din clasa Stinger.
TVR, acuzații la adresa EBU. România ar fi acordat 12 puncte...

De asemenea, SUA vor livra Ucrainei arme în valoare de 350 de milioane de dolari, între care rachete antitanc tip Javelin, rachete antiaeriene Stinger, armament uşor şi muniţie. În ultimul an, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ un miliard de dolari. Începând din 2014, acest ajutor se ridică la mai bine de 2,5 miliarde de dolari.
Până acum, ajutorul militar din vest a fost livrat prin transport terestru sau aerian, în funcție de tipul de armament. În schimb, spațiul aerian al Ucrainei este între timp controlat de aviația rusă, deci Kremlinul ar putea stopa livrările „prin atacuri aeriene sau cu rachete", a explicat pentru DW politologul austriac Gustav Gressel, expert în cadrul „European Council on Foreign Relations" din Berlin.
Marea Britanie, ajutor militar Ucrainei în valoare de 1,3 miliarde...

„Dacă (ruşii - n.red.) cunosc rutele de livrare, ei le-ar putea supraveghea şi ar putea căuta mijloacele de transport specifice", a afirmat el.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Alina Rachieru, Pineberry: Mulți români caută și cumpără produse doar la preț...
Sursa: retail.ro
-
StepFWD lansează înscrierile pentru cohorta 2022 a pre-acceleratorului
Sursa: start-up.ro
-
Fuergy, slovacii care vor să aducă independența energetică în Europa
Sursa: green.start-up.ro
-
#puimicminunemare: Idei de jocuri și jucării pentru a-i ține pe cei mici...
Sursa: garbo.ro
-
Abonamente medicale MedLife pot fi cumpărate și din George
Sursa: futurebanking.ro
-
Mama Polidinului, Sylvia Hoișie a încetat din viață la vârsta de 94 de ani....
Sursa: kudika.ro
-
Rusia vrea un sistem de educație unic, „de interes național”. Studenții ruși...
Sursa: wall-street.ro