Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a explicat luni că țara sa este alături de Ucraina cu ajutoare umanitare, însă sprijinul militar în fața invaziei ruse trebuie să vină de la alte teritorii cu posibilități mai mari.

Premierul Republicii Moldova a explicat de ce țara nu furnizează ajutor militar Ucrainei

După ședința de guvern, oficialul a fost întrebat, chiar și de presa ucraineană, de ce Chișinăul refuză să vândă Ucrainei șase avioane MiG despre care se cunoaște că sunt uzate. Gavriliță a arătat că Agenția Proprietății Publice poate da mai multe detalii despre starea avioanelor de luptă respective.

Șefa guvernului a reamintit că Republica Moldova a fost alături de Ucraina încă din primele zile de război și a oferit ajutor, până acum, pentru 90.000 de refugiați ucraineni.

„Oferim ajutor umanitar și susținem oamenii în fața acestei crize, însă pentru asistență militară sunt țări mai bine dotate și mai reziliente”, a declarat ea.

Retail jobs

Cum ajung armele occidentale în Ucraina

Printr-o decizie fără precedent, UE finanţează armament pentru Ucraina. Şi alte ţări din vest s-au angajat să livreze arme. Uniunea a aprobat 450 de milioane de euro ca ajutor militar direct acordat Ucrainei. Pentru sisteme de apărare antiaeriană, arme individuale antitanc, muniție și alt gen de echipament militar. Alte 50 de milioane sunt prevăzute pentru carburanți și echipament de protecție.

În mod normal, tratatele UE nu permit utilizarea bugetului ordinar al Uniunii în scopuri militare, dar pentru situația Ucrainei UE a activat „Facilitatea Europeană de Pace”. Și Germania și-a schimbat radical politica de apărare. Guvernul de la Berlin a abrogat interdicția livrării de arme în zone de conflict. Astfel, armata ucraineană va primi, între altele, din depozitele germane, 1.000 de arme antitanc individuale și 500 de rachete sol-aer din clasa Stinger.

Citeste si:
TVR, acuzații la adresa EBU. România ar fi acordat 12 puncte...
TVR, acuzații dure la adresa...

De asemenea, SUA vor livra Ucrainei arme în valoare de 350 de milioane de dolari, între care rachete antitanc tip Javelin, rachete antiaeriene Stinger, armament uşor şi muniţie. În ultimul an, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ un miliard de dolari. Începând din 2014, acest ajutor se ridică la mai bine de 2,5 miliarde de dolari.

Până acum, ajutorul militar din vest a fost livrat prin transport terestru sau aerian, în funcție de tipul de armament. În schimb, spațiul aerian al Ucrainei este între timp controlat de aviația rusă, deci Kremlinul ar putea stopa livrările „prin atacuri aeriene sau cu rachete", a explicat pentru DW politologul austriac Gustav Gressel, expert în cadrul „European Council on Foreign Relations" din Berlin.

Citeste si:
Marea Britanie, ajutor militar Ucrainei în valoare de 1,3 miliarde...
Marea Britanie va oferi un...

„Dacă (ruşii - n.red.) cunosc rutele de livrare, ei le-ar putea supraveghea şi ar putea căuta mijloacele de transport specifice", a afirmat el.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Aprilie 2022 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.