Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că, dacă în urmă cu câţiva ani se vorbea despre riscuri legate de mediu, inundaţii, dezastre, acum se vorbeşte despre riscuri socio-umane, iar războiul din Ucraina a arătat cât de vulnerabile sunt oraşele.

Vasile Dîncu: Nu ne aşteptam să mai vedem oraşe devastate

"Astăzi vorbim cu lejeritate despre două concepte - smart city sau conceptul de rezilienţă. (...) Realitatea însă ne-a adus în ultimii doi ani să găsim o anumită poziţie de a nu mai fantaza pe aceste subiecte, pentru că pandemia şi de asemenea războiul acesta nedrept din Ucraina ne-au arătat cât de fragile sunt oraşele, ne-au arătat că oraşul este cel mai complex sistem al habitatului uman şi, în acelaşi timp, această întindere a lui îl fac şi să fie cel mai vulnerabil. Dacă acum câţiva ani vorbeam de vulnerabilităţi legate de mediu, de inundaţii, dezastre, cutremure sau altceva, astăzi această problematică s-a schimbat radical. Astăzi vorbim despre riscuri socio-umane, care sunt câteodată mult mai importante, inclusiv pandemia. Nu ne aşteptam să mai vedem oraşe devastate, oraşe goale, în pandemie, credeam că doar în Evul Mediu avem asemenea imagini, apoi războiul", a declarat Vasile Dîncu, la Parlament, fiind prezent la Gala Smart City Industry Awards.

Potrivit ministrului, războiul înseamnă distrugeri de sisteme de habitat şi fluxuri migratorii - toate acestea fiind riscuri noi.

"Cred că avem nevoie să discutăm despre conceptul de "smart resilience". (...) Astăzi trebuie să vorbim despre rezilienţă, despre smart rezilienţă într-un sens mult mai complex. (...) Cred că, prin cheltuielile pe care le putem face noi, militarii, lucrând populaţie, specialişti în smart city şi militari, vom putea să obţinem o nouă organizare în ceea ce priveşte infrastructura critică, infrastructura smart, şi care va însemna o adunare a tuturor forţelor şi inteligenţelor în aceste domenii", a adăugat Dîncu, care a pledat în context pentru construcţia unei culturi a rezilienţei.

Citeste si:
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
Campionii mediului își mai...

Evenimentul de la Palatul Parlamentului este organizat de Asociaţia Română pentru Smart City, sub Înaltul Patronaj al Ministerului Apărării Naţionale şi sub Patronajul Academic al Universităţii Politehnica Bucureşti. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.