Legea 55/2020 prevede utilizarea în continuare a măştii de protecţie în toate spaţiile interioare, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în debutul şedinţei de Guvern.
 

"Aşteptăm cu toţii publicarea deciziei CCR şi a motivării acestei decizii, dar, în momentul în care ea a fost făcută publică, sigur că am analizat legislaţia existentă şi trebuie să spunem foarte clar că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare, în mijloacele de transport în comun sau în pieţele care sunt închise, acoperite", a explicat ministrul.

El a susţinut că utilizarea măştii nu reprezintă "o restricţie în sine", ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a infecţiei cu SARS-CoV-2.

"Utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că Guvernul României va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătăţii publice", a transmis Rafila.

Ministrul a evidenţiat că măsurile de relaxare pot fi adoptate doar în contextul unei reduceri a transmiterii comunitare a COVID-19. El a atras atenţia asupra faptului că miercuri s-au înregistrat 171 de decese şi peste 1.100 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 sunt internaţi la terapie intensivă.

"Orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situaţia epidemiologică legată de transmiterea acestei tulpini Omicron. Avem astăzi 17.500 de cazuri, deci mai puţine, evident. Avem 171 de decese înregistrate - ceva mai puţine decât ieri, dar aceste decese sunt consecinţa numărului ridicat de cazuri din săptămânile anterioare. În continuare, la terapie intensivă avem peste 1.100 de persoane internate, ceea ce este mult, iar monitorizarea situaţiei din spitalele în care se tratează pacienţii COVID şi, mai ales, la nivelul secţiilor de terapie intensivă trebuie să constituie principalul indicator care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că, în continuare, transmiterea comunitară există", a indicat Alexandru Rafila.

Citeste si:
Marius Elisei, un nou atac la adresa fostei partenere. S-au spus...
Marius Elisei, un nou atac la...

El a reiterat că, în momentul în care are loc "o reducere (...) sau încetarea transmiterii comunitare", corelată cu scăderea gradului de ocupare a secţiilor de terapie intensivă, se poate discuta despre relaxarea unor măsuri. "Până atunci, însă, rămânem precauţi şi conştienţi că trebuie să apărăm sănătatea populaţiei", a afirmat ministrul. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.