Ședința în care se dezbătea moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei a fost suspendată după ciocnirile dintre acesta și George Simion. Virgil Popescu a fost agresat de liderul AUR, în timp ce oficialul guvernamental își ținea discursul. Deranjat că Popescu a insinuat că Simion ar fi omul Rusiei, cel din urmă a sărit la gâtul ministrului. Membrul PNL va depune plângere penală. Prima reacție din USR și explicațiile copreședintelui AUR. 

 

Ministrul Energiei, luat de gât de George Simion în Parlament

Popescu: „Pot să îi spun domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul, că văd că pe domnul Simion îl frământă altă lucruri?”

Simion: „Ești un hoț! Ești un hoț! Ești un hoț!”

Popescu: „Ești un rus! Ești un rus!”

Chestor: „Domnule Simion, luați mâna de pe ministru! Să-l îndepărteze cineva pe domnul Simion. Rog chestorii să-l îndepărteze pe domnul Simion. Domnule președinte...”

Popescu: „La Rusia dumneavoastră!”

Simion: „Ești un hoț!”

Popescu: „Ești un prost!”

După ce a fost bruscat de George Simion, Virgil Popescu a declarat că a refuzat să-și mai prezinte discursul, în semn de protest. El a clarificat că nu i-a fost „absolut deloc teamă, că suntem în Parlamentul României, nu în perioada interbelică, într-o zonă de tristă amintire”. De asemenea, a completat că „ar trebui modificat regulamentul” din Parlament pentru a preîntâmpina astfel de incidente.

„Lucrurile astea nu sunt noi, s-au mai întâmplat. În această nouă sesiune parlamentară lucrurile văd că revin la niște lucruri de care mie, vă spun sincer, nu mă simt în largul meu. Dacă ne aducem aminte, a mai fost bruscat un alt coleg de-al meu. A fost bruscat în sesiunea trecută. (...) În semn de protest, nu voi mai prezenta astăzi, voi depune în scris discursul și vi-l voi da și dumneavoastră ca să aveți exact răspunsul la moțiunea simplă. Și colegii mei din grupul PNL la fel vor face”, a afirmat ministrul.

Va depune plângere penală

Comportamentul agresiv pe care l-a avut astăzi liderul AUR George Simion la adresa mea nu are nicio scuză. Vorbim de o formă de violență manifestată în Parlamentul României, la adresa unui ministru. Dar nu contează atât de mult dacă sunt ministru. Vorbim aici de manifestări de violență verbală la adresa altui om, de instigare la ură, la nesupunere, la un comportament irațional. Iar faptul că își legitimează aceste porniri ”barbare” prin suportul cetățenilor, mi se pare un gest abject și o amenințare, pe care nu putem să o trecem ușor cu vederea.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Există numeroase episoade similare în istorie, care s-au finalizat în adevărate traume, care au repercusiuni și în zilele noastre. Nu cred că vrem să alimentăm, prin nepăsare, un astfel de comportament. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa ceva. Credeam că liderul AUR, care spune despre el că este o persoană citită și educată, să își aducă aminte măcar de buna creștere, de buna cuviință, de ceea ce îl învață preoții și oamenii de bine.

Acest spectacol grotesc, pe care l-a pus în scenă astăzi, la adresa mea nu are cum să aibă ceva pozitiv. Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancționat pentru ceea ce a făcut astăzi. De aceea anunț că voi depune plângere penală. Cred că ne dorim cu toții o societate civilizată, în care aleșii din Parlament să nu aibă ieșiri cu tentă violentă!” a anunțat Virgil Popescu.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Prima reacție din USR

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat în plenul Parlamentului. Extremiștii de la AUR l-au agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe care l-am chemat în fața Parlamentului să-și asume, cu mandatul pe masă, facturile uriașe pe care românii le plătesc pentru energie. Un partid fascist, cu lideri asumați drept admiratori ai unor criminali de război, continuă să aplice metodele învățate de la idolii lor fasciști: anarhie și violență.

Nu accept acest comportament! Nu trebuie să ajungem la linșaj ca să-i sancționăm pe cei care greșesc, acolo unde împing liderii AUR societatea. Violența nu face parte din societatea civilizată. Ședința de plen s-a suspendat. Dezbaterea pe moțiunea simplă depusă de USR va fi reluată după ce extremiștii de la AUR opresc violențele. Îl putem sancționa pe Virgil Popescu cu mijloace democratice, prin dezbatere și vot, nu cu agresiune fizică” a scris deputatul USR Ionuț Moșteanu pe Facebook.

Citeste si:
Ciolacu, despre intenția de a desființa Pilonul II de pensii
Ciolacu, despre intenția de a...

Replica lui Simion

„Am fost la domnul Virgil Popescu la prezidiu să îi spun că e un hoţ, pentru că este un hoţ. Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic. (...) M-a deranjat faptul că e un hoţ şi i-am zis că este un hoţ şi vorbesc în numele a milioane de români care sunt deranjaţi de facturile pe care le primesc. Şi omul acesta vine şi minte cu nonşalanţă. Este posibil aşa ceva?

Trebuie să mai zicem câteodată şi adevărul de la tribuna Parlamentului. Dacă vezi un hoţ, te duci la el şi îi zici că e un hoţ, pentru că nu e posibil să îl ţină în braţe, ştie tot PNL-ul, ştie tot USR-ul, întrebaţi-l şi pe domnul Năsui, că au fost la guvernare împreună”, a declarat George Simion într-o conferință de presă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.