Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, intitulată „Incompetența și minciuna au închis lumina în România. Ministrul  'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, va fi dezbătută azi în plenul Parlamentului. Aceasta urmează să fie supusă votului miercuri. Deputații USR au reclamat că oficialul „periclitează” în fiecare zi securitatea energetică a țării noastre, drept urmare trebuie să lase liber fotoliul pe care îl ocupă. 

Moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, dezbătută luni. Urmează să fie supusă votului miercuri

Conform USR, actualul ministru al Energiei a primit „șansa” să reformeze sistemul energetic și să pună umărul la consolidarea securității energetice a României”, însă „a continuat același dezastru și aceleași combinații din ultimii 31 de ani”. De asemenea, semnatarii moțiunii califică drept „un dezastru” gestionarea crizei facturilor la energie și completează că românii au ajuns să plătească sume „uriașe”, iar oamenii și economia suferă din cauza unor hotărâri „proaste” luate de Virgil Popescu.

„Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe 'săptămâna viitoare' decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR", se arată în moţiune.

„Cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei: gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată;

România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 - 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde”, mai este scris în document.

Citeste si:
Criza cerealelor crește tensiunea în Parlament. Discursul lui Petre...
Criza cerealelor crește...

PSD va vota împotrivă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații vor vota împotriva moțiunii simple pentru demiterea ministrului Energiei: „Evaluarea miniştrilor n-o face coaliţia, evaluarea miniştrilor o face prim-ministrul. Dacă prim-ministrul face o evaluare şi vine cu ea pe urmă în coaliţie, eventual facem alte propuneri sau alte discuţii. Dar într-o logică administrativă şi într-o ţară europeană normală, aşa funcţionează.

Există păreri, şi ale mele, şi ale colegilor mei, dar sunt păreri. Decizia întotdeauna aparţine prim-ministrului. (...) Facem parte din aceeaşi coaliţie şi categoric că vom vota împotriva ei. Aşa voi propune colegilor mei”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.