Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, s-au întâlnit, joi, cu reprezentanţii MEDEF (Mouvement des Entreprises de France), organizaţie care reuneşte peste 75% dintre companiile din Franţa, şi care au transmis dorinţa de investi în economia României, în domenii care să genereze dezvoltare şi noi locuri de muncă, a informat Guvernul.
 

"Apreciez prezenţa semnificativă a investitorilor francezi în ţara noastră şi le mulţumesc pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea economiei locale. Guvernul a alocat pentru investiţii un buget de 18 miliarde de euro în acest an. Împreună cu cele 80 de miliarde de euro, bani europeni alocaţi pentru următorii ani, aceste resurse sunt esenţiale pentru proiecte de infrastructură, digitalizare, energie verde, educaţie şi susţinerea rezilienţei economiei României", a declarat Ciucă, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de Guvern.

El a subliniat că autorităţile române sunt preocupate de crearea unui climat investiţional şi de afaceri "cât mai atrăgător", menţionând oportunităţile pe care le poate oferi România ca viitor membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Cei 38 de membri, dintre care 23 sunt europeni, sunt state dezvoltate, care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Pe de altă parte, evoluţia economică a României arată că, în cei 15 ani ca stat membru al UE, Produsul Intern Brut s-a triplat, iar PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de patru ori, se menţionează în comunicat.

În cadrul discuţiilor s-a evidenţiat importanţa investiţiilor în domenii precum energia nucleară, protecţia civilă, mediu sau infrastructură. De asemenea, s-a discutat despre beneficiile reciproce pe care le-ar putea avea o cooperare economică strânsă în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii de transport, precum şi în ceea ce priveşte combaterea poluării aerului în aglomerările urbane şi posibilele soluţii în vederea accelerării digitalizării.

"Printre sectoarele din industrie identificate ca având potenţial semnificativ sunt industria microelectronică, pentru care Ministerul Economiei pregăteşte proiecte în valoare de 500 de milioane de euro prin PNRR - această investiţie sprijinind demersul UE de a deveni un exportator net de semiconductori, dezvoltarea relaţiilor în domeniile industriale şi tehnologice între cele două ţări prin crearea unui mediu favorabil dezvoltării economiei circulare, pentru utilizarea de noi tehnologii cu scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon", se mai arată în comunicatul Guvernului.

Citeste si:
Nicolae Ciucă a discutat cu guvernatorul BNR despre amânarea ratelor
Nicolae Ciucă a discutat cu...

Potrivit acestuia, în contextul investiţiilor în industria circuitelor integrate şi industria microelectronicii s-a discutat despre crearea premiselor pentru participarea companiilor româneşti din domeniu la obiectivele europene de dezvoltare a ecosistemului european prin PNRR, facilitând implicarea României într-un proiect de anvergură ce reuneşte peste 100 de companii din Europa. AGERPRERS


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.