Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, miercuri, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Pe lista subiectelor puse în dezbatere se numără tensiunile din Ucraina și modul de acțiune al României. Vinerea trecută, șeful statului s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situația de securitate de pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.
CSAT, ședință la Palatul Cotroceni despre tensiunile din Ucraina
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, se arată într-un comunicat al Președinției de vineri.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO, cât și măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.
Președintele României s-a întâlnit cu prim-ministrul Ciucă, vinerea trecută, pentru a discuția situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO. Ministerul de Externe rus a transmis că între garanțiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru securitatea sa se află o retragere a forțelor NATO din România și Bulgaria. NATO a respins cererea Rusiei și a denunțat ideea sferelor de influență în Europa, a spus purtătoarea de cuvânt, Oana Lungescu, conform AFP.
„NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre", a avertizat ea.
„Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasă şi clasa a doua, lucru pe care nu îl putem accepta", a explicat purtătoarea de cuvânt.
NATO „nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei", a adăugat Oana Lungescu.
„Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective", a încheiat ea.
Dîncu: Nu este nevoie să ne pregătim pentru război
Totodată, ministerul Afacerilor Externe a respins ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO.
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...

„Solicitarea ca postura forţelor NATO în toate statele Alianţei care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerinţelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021”, arată instituţia.
În completare, ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat că nu este cazul ca țara noastră să intre în război și că NATO, în cazul unei intervenții în Ucraina a Federației Ruse, nu va reacționa militar, așa cum au informat deja oficialii Națiunilor Unite.
„Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, dar atunci când ai un conflict la graniţă sau în apropierea ta trebuie să te pregăteşti întotdeauna pentru că sunt multe efecte adverse aici, care influenţează şi situaţia României”, a afirmat Vasile Dîncu.
Citeste si:Ministrul Agriculturii, cerut de fermieri în CSAT, de teama unei...
![]()
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Tarot online: De ce s-a distanțat de tine?
Sursa: kudika.ro
-
Manichiura iernii este MANICHIURA ALBĂ inspirată de acest anotimp! 25 de...
Sursa: garbo.ro
-
Câștigătorii Future Banking Gala 2023
Sursa: futurebanking.ro
-
Cristian Sălceanu, fost director Bolt, devine Country Manager la Sezamo
Sursa: retail.ro
-
Iveco și-a împrospătat toată gama în urma unei investiții record de 1 mld. euro
Sursa: wall-street.ro