Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, miercuri, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Pe lista subiectelor puse în dezbatere se numără tensiunile din Ucraina și modul de acțiune al României. Vinerea trecută, șeful statului s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situația de securitate de pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

CSAT, ședință la Palatul Cotroceni despre tensiunile din Ucraina

„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, se arată într-un comunicat al Președinției de vineri.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO, cât și măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Președintele României s-a întâlnit cu prim-ministrul Ciucă, vinerea trecută, pentru a discuția situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO. Ministerul de Externe rus a transmis că între garanțiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru securitatea sa se află o retragere a forțelor NATO din România și Bulgaria. NATO a respins cererea Rusiei și a denunțat ideea sferelor de influență în Europa, a spus purtătoarea de cuvânt, Oana Lungescu, conform AFP.

„NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre", a avertizat ea.

„Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasă şi clasa a doua, lucru pe care nu îl putem accepta", a explicat purtătoarea de cuvânt.

NATO „nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei", a adăugat Oana Lungescu.

„Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective", a încheiat ea.

Dîncu: Nu este nevoie să ne pregătim pentru război

Totodată, ministerul Afacerilor Externe a respins ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

„Solicitarea ca postura forţelor NATO în toate statele Alianţei care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerinţelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021”, arată instituţia.

În completare, ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat că nu este cazul ca țara noastră să intre în război și că NATO, în cazul unei intervenții în Ucraina a Federației Ruse, nu va reacționa militar, așa cum au informat deja oficialii Națiunilor Unite.

„Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, dar atunci când ai un conflict la graniţă sau în apropierea ta trebuie să te pregăteşti întotdeauna pentru că sunt multe efecte adverse aici, care influenţează şi situaţia României”, a afirmat Vasile Dîncu.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2022 - 08 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.