Bucureşti, 13 ian /Agerpres/ - Bogdan Aurescu participă, joi şi vineri, la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, care se va desfăşura la Brest (Franţa), organizată de Preşedinţia franceză a Consiliului UE.
 

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, agenda de discuţii include situaţia de securitate în Vecinătatea Estică a UE, relaţiile UE-China, evoluţiile din Mali.

Înaintea reuniunii, are loc un dejun de lucru comun al miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre UE privind Busola Strategică. Discuţiile privind Busola Strategică au loc în continuarea reuniunii comune a miniştrilor de externe şi cei ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene din 15 noiembrie 2021.

De asemenea, miniştrii europeni de Externe vor participa la un dejun informal la care vor fi invitaţi Macky Sall, preşedintele Republicii Senegal şi preşedinte al Uniunii Africane în perioada 2022-2023, şi Moussa Faki Mahamat, preşedintele Comisiei Uniunii Africane. Principalul subiect abordat va fi pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană, prevăzut pentru februarie 2022.

Ministrul Aurescu va saluta evoluţia documentului privind Busola Strategică către o abordare comună a Politicii Comune de Securitate şi Apărare, conform principiilor Strategiei Globale a UE din 2016. Va sublinia necesitatea unei reflectări adecvate în document a situaţiei actuale de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv din regiunea extinsă a Mării Negre, a necesităţii soluţionării conflictelor prelungite din regiune, precum şi a unei discuţii aprofundate în ceea ce priveşte capacitatea de intervenţie rapidă a UE, cu luarea în considerare a necesităţii asigurării deplinei complementarităţi cu NATO şi evitarea oricărei duplicări cu această organizaţie, şi consolidarea instrumentelor pentru combaterea ameninţărilor hibride.

Abordarea situaţiei de securitate în Vecinătatea Estică are loc în contextul deteriorării mediului de securitate în regiune. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta evaluarea României asupra evoluţiilor recente şi va reitera mesajele privind importanţa păstrării unităţii UE şi a menţinerii politicii de adoptare de măsuri ferme şi credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienţei Ucrainei şi a partenerilor din Vecinătatea Estică. Va evidenţia necesitatea întăririi parteneriatelor UE-SUA şi UE-NATO, precum şi susţinerea implementării concluziilor Consiliului European din iunie 2021 referitoare la politica UE faţă de Rusia.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Relaţiile UE-China vor fi discutate cu obiectivul de a identifica modalităţi de evoluţie a acestora în actualul context. Şeful diplomaţiei române va reaminti valabilitatea abordării multifaţetate a UE din Comunicarea Comună "EU-China: A Strategic Outlook" din martie 2019, dar şi importanţa poziţionării UE în baza valorilor fundamentale ale dreptului internaţional, democraţiei şi drepturilor omului.

În contextul recentului summit extraordinar al Comunităţii Economice a Statelor Vest Africane (ECOWAS) din 9 ianuarie 2021, va avea loc o discuţie privind evoluţiile din Mali. Ministrul de externe român va evidenţia necesitatea menţinerii presiunii internaţionale asupra acestei ţări pentru respectarea calendarului electoral asumat şi evitarea acţiunilor care ar putea afecta relaţia UE-Mali în ansamblu sau situaţia de securitate în regiune. În acest cadru, va reaminti angajamentele României în regiune, inclusiv decizia de participare la misiunea Takuba.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

În cadrul dejunului informal, va avea loc un schimb de opinii cu reprezentanţii Uniunii Africane pe tema modalităţilor de consolidare a legăturilor strategice UE-UA, în baza unor priorităţi comune precum prosperitatea, securitatea şi mobilitatea şi în pregătirea Summitului UE-UA din februarie 2022. Ministrul de externe Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa unui Summit cu rezultate concrete, care să reflecte viziunea comună despre viitorul relaţiilor UE-Africa. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2022 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.