Scandal cu intervenții la nivel diplomatic după conflictul dintre senatoarea Diana Șoșoacă și jurnaliștii italieni de la RAI, care au vrut să îi ia un interviu. Sunt plângeri formulate de ambele părți, inclusiv împotriva polițiștilor care i-au reținut pe străini ore în șir la audieri. Prima reacție a Guvernului. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că este „inacceptabil” incidentul și respinge categoric „manifestarea diferențelor de opinii prin violență”. Sindicatul jurnaliștilor RAI cere ca România să prezinte oficial scuze.

Reacția Guvernului Ciucă în scandalul dintre Diana Șoșoacă și Jurnalista RAI Lucia Goracci

Guvernul a transmis, marţi, prima reacţie, după scandalul dintre familia Şoşoacă şi jurnaliştii italieni. Executivul condamnă „cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor”. Premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil acest incident.

Soțul senatoarei, Dumitru Silvestru Șoșoacă, este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub control judiciar, pentru ultraj, fiind acuzat că a lovit un polițist. Jurnalista RAI a făcut plângere la Secția 4 de Poliție din București pe numele Dianei Șoșoacă.

Italianca susține că a fost sechestrată și că partenerul avocatei a mușcat-o de mână. Reprezentanţii Ambasadei Italiei au fost prezenţi la demararea activităţilor de cercetare şi au asigurat translatorul.

„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, este reacția oficială a Guvernului.

MAE din Italia a cerut românilor explicații

Subsecretarul pentru Afaceri Externe, Benedetto Della Vedova, a dialogat cu ambasadorul României în Italia, căruia i-a transmis că „guvernul dezaprobă ferm ceea ce s-a întâmplat la București cu corespondentul Tg1 Lucia Goracci și echipa ei”. Autoritățile italiene au cerut Ambasadei României la Roma informații cu privire la eventuale măsuri adoptate de autoritățile de la noi în urma scandalului.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

„Ambasadorul Bologan m-a asigurat că autoritățile române urmăresc problema cu atenția și rigoarea necesară și că a fost emisă o măsură restrictivă împotriva soțului senatorului Diana Iovanovici Șoșoacă de către autoritățile competente”, a spus subsecretarul, citat de Rai News.

„Ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului și să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii.

Totodată, șeful misiunii diplomatice a subliniat că România rămâne în continuare profund angajată în protejarea libertății presei, un pilon important al democrației și al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să afecteze caracterul solid al relației bilaterale între România și Italia, opinie împărtășită și de partea italiană”, se arată în informarea de presă transmisă de Ministerul Afacerilor Externe.

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Jurnaliștii RAI cer ca România să prezinte oficial scuze și ca UE să intervină

„România trebuie să își ceară scuze pentru atacul grav la adresa corespondentei Rai, Lucia Goracci și a colaboratorilor săi. Dăcă Bucureștiul este tot în Europa, astfel de evenimente nu trebuie sa se întâmple.

O jurnalistă a fost sechestrată în biroul unui senator antivaccinist în timpul unui interviu, lovită cu pumnii în fața polițiștilor care trebuia să o protejeze și apoi percheziționați și reținuți ore în șir în secția de poliție. Ne așteptăm ca guvernul italian și Uniunea Europeană să ceară explicații guvernului român cu privire la cele întâmplate.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2021 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.