Ansamblul relaţiilor bilaterale, intensificării dialogului politico-diplomatic, evoluţiile şi perspectivele procesului de pace din Orientul Mijlociu, au fost printre temele abordate în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Afacerilor Externe şi Emigranţilor al Republicii Libaneze, Abdallah Bouhabib.
 

Întrevederea bilaterală a avut loc, duminică, la Barcelona, în marja participării la cel de-al VI-lea Forum Regional al Uniunii pentru Mediterana şi la reuniunea ministerială UE - Vecinătatea Sudică, a informat un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi libaneză au trecut în revistă ansamblul relaţiilor bilaterale, subliniind nivelul foarte bun al acestora, care se bazează pe legături istorice trainice, precum şi pe comunitatea românească din Liban, respectiv cea libaneză din România. Ministrul român de externe a adresat felicitări pentru formarea noului guvern libanez - pas important pentru stabilizarea ţării, potrivit MAE.

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea intensificării dialogului politico-diplomatic, inclusiv prin imprimarea unui ritm susţinut al contactelor. În acest sens, a acceptat cu plăcere invitaţia omologului său de a efectua o vizită oficială la Beirut.

Ministrul român de externe a punctat şi importanţa intensificării cooperării în domenii sectoriale de interes comun, având în vedere potenţialul ridicat al acestei relaţii. În acest context, şeful diplomaţiei române a amintit că investiţiile libaneze sunt cele mai substanţiale dintre investiţiile arabe în

România şi a subliniat utilitatea stimulării schimburilor comerciale.

Amintind situaţia dificilă cu care se confruntă Libanul, oficialul român a subliniat că, pentru România, consolidarea economică şi politică a acestui stat este foarte importantă, a precizat sursa citată.

Cei doi miniştri au discutat, de asemenea, despre cooperarea în domenile apărării, situaţiilor de urgenţă şi educaţiei. Cu privire la aceasta din urmă, a fost remarcat numărul mare de studenţi libanezi care au studiat şi studiază în România şi au fost examinate modalităţi concrete de îmbunătăţire a cooperării bilaterale în domeniu. Totodată, cei doi oficiali au apreciat foarte buna cooperare în cadrul organizaţiilor internaţionale şi au convenit continuarea şi aprofundarea acesteia.

Citeste si:
Bianca Adam și mama ei, discuții aprinse în cursa pentru ultima...
Bianca Adam și mama ei,...

Miniştrii Aurescu şi Bouhabib au discutat şi despre importanţa intensificării dialogului UE-Liban, ministrul român de externe exprimând întreaga deschidere a României de a sprijini acest obiectiv, inclusiv de a stimula asistenţa UE pentru Liban.

Cei doi înalţi oficiali au abordat, în detaliu, evoluţiile şi perspectivele dosarului sirian, ale Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, ale situaţiei din

Yemen şi, respectiv, din Irak.

Ministrul român de externe a exprimat apreciere pentru eforturile deosebite ale Libanului de a gestiona pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi sirieni şi a evidenţiat sprijinul acordat de România pentru a uşura situaţia acestora, a mai informat comunicatul MAE. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.