Liderii PSD au stabilit mai multe condiții pentru a intra la guvernare alături de PNL. Printre acestea se numără modificarea structurii guvernului, dar și a Constituției României. Social-democrații vor ca țara noastră să devină republică parlamentară.
PSD vrea modificarea Consituției României
Social-democrații au pregătit o listă de priorități pentru momentul când vor ajunge la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL. Aceștia au stabilit și mai multe condiții pentru a ajunge acolo, iar cea mai importantă este modificarea Constituției, de la republică semiprezidențială la republică parlamentară, potrivit unor surse politice citate de News.ro.
Clauze pentru a intra la guvernare alături de PNL
PSD își dorește ca numărul de ministere să crească la 20, iar social-democrații să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărțite între PNL și UDMR. Totodată, grupul politic fondat de Ion Iliescu e dispus să renunțe la funcția de premier, cu un amendament: să primească postul de vicepremier.

Speculațiile îi au ca protagoniști pe Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu. De menționat este că social-democrații și-au stabilit ca priorități Ministerul de Finanțe și funcția de secretar general al guvernului, care sunt două instituții-cheie pentru activitatea Executivului.
Republică parlamentară versus republică semiprezidențială
PSD urmează să solicite la discuțiile cu PNL modificarea Constituției așa încât România să treacă la republica parlamentară.
- Republica parlamentară este o republică unde prim-ministru este șeful guvernului, anume autoritatea executivă în stat, președintele având, cu mici excepții, funcții simbolice. Țări cu această formă de guvernământ sunt Albania, Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Irlanda, Islanda, Sebia, Ungaria sau Estonia.
- Republică semiprezidențială este o formă de guvernământ în care prim-ministrul și președintele sunt ambii participanți activi în administrația statului. Sistemul diferă de republica parlamentară prin faptul că președintele este ales prin vot universal, având un rol mai mult decât protocolar. Deosebirea față de republica prezidențială este aceea că guvernul este desemnat de președinte și votat de Parlament. În plus, este responsabil în fața acestuia și tot el îl poate demite printr-o moțiune de cenzură. Țări cu această formă de guvernământ sunt Algeria, Angola, Liban, Mali, Rusia, Sahara Occidentală, Serbia, Ucraina sau Yemen.
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Contemplativ transformă natura abandonată în bijuterii de lux sustenabile
Sursa: green.start-up.ro
-
LISTĂ: 5 soluții de conta pentru afacerea sau PFA-ul tău
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: Februarie 2023 – luna cu cifra universală 9 – închiderea unui...
Sursa: garbo.ro
-
”Un Crăciun de poveste” pentru vânzările Primark. Care sunt totuși temerile...
Sursa: retail.ro
-
QOOBISS, acreditat pentru verificarea identității la distanță
Sursa: futurebanking.ro
-
Nicole Cherry, detalii neștiute din copilăria sa. Cum a reușit să treacă...
Sursa: kudika.ro
-
Schimbare în sânul Alianței Renault-Nissan: Renault va mai deține doar 15%...
Sursa: wall-street.ro