Liderii PSD au stabilit mai multe condiții pentru a intra la guvernare alături de PNL. Printre acestea se numără modificarea structurii guvernului, dar și a Constituției României. Social-democrații vor ca țara noastră să devină republică parlamentară. 

PSD vrea modificarea Consituției României

Social-democrații au pregătit o listă de priorități pentru momentul când vor ajunge la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL. Aceștia au stabilit și mai multe condiții pentru a ajunge acolo, iar cea mai importantă este modificarea Constituției, de la republică semiprezidențială la republică parlamentară, potrivit unor surse politice citate de News.ro.

Clauze pentru a intra la guvernare alături de PNL

PSD își dorește ca numărul de ministere să crească la 20, iar social-democrații să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărțite între PNL și UDMR. Totodată, grupul politic fondat de Ion Iliescu e dispus să renunțe la funcția de premier, cu un amendament: să primească postul de vicepremier.

Retail jobs

Speculațiile îi au ca protagoniști pe Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu. De menționat este că social-democrații și-au stabilit ca priorități Ministerul de Finanțe și funcția de secretar general al guvernului, care sunt două instituții-cheie pentru activitatea Executivului.

Republică parlamentară versus republică semiprezidențială

PSD urmează să solicite la discuțiile cu PNL modificarea Constituției așa încât România să treacă la republica parlamentară.


  • Republica parlamentară este o republică unde prim-ministru este șeful guvernului, anume autoritatea executivă în stat, președintele având, cu mici excepții, funcții simbolice. Țări cu această formă de guvernământ sunt Albania, Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Irlanda, Islanda, Sebia, Ungaria sau Estonia.

  • Republică semiprezidențială este o formă de guvernământ în care prim-ministrul și președintele sunt ambii participanți activi în administrația statului. Sistemul diferă de republica parlamentară prin faptul că președintele este ales prin vot universal, având un rol mai mult decât protocolar. Deosebirea față de republica prezidențială este aceea că guvernul este desemnat de președinte și votat de Parlament. În plus, este responsabil în fața acestuia și tot el îl poate demite printr-o moțiune de cenzură. Țări cu această formă de guvernământ sunt Algeria, Angola, Liban, Mali, Rusia, Sahara Occidentală, Serbia, Ucraina sau Yemen.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.