Avem numele premierului desemnat în urma consultărilor de luni de la Palatul Cotroceni. Dat fiind că singura propunere a venit din partea celor de la USR, Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloș pentru a forma o majoritate parlamentară. Preșesintele USR și-a asumat rolul și a invitat încă de azi foștii parteneri din PNL și UDMR la discuții pentru refacerea coaliției.

Dacian Cioloș a fost propus premier de Klaus Iohannis. Președintele USR va începe de astăzi discuțiile pentru refacerea vechii coaliții de guvernare

„Am decis sa desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim ministru pe domnul Dacian Cioloș”, a fost anunţul surpriză al preşedintelui Klaus Iohannis, la şase zile după ce Guvernul Cîţu a fost dat jos prin moţiune de cenzură.

Este surprinzător fiindcă șeful statului a venit cu o nominalizare chiar din partea USR, adică partidul arătat cu degetul de către președintele României că ar fi declanșat actuala criză politică. Luni, la consultările de la Palatul Cotroceni, niciun partid nu a venit cu o propunere concretă. Astfel, cel mai probabil, Klaus Iohannis a dorit să se asigure că va funcționa pe mai departe alianța formată din PSD, AUR și USR.

De azi, cei din USR vor începe negocieri exclusive cu cei din PNL și UDMR pentru că aceste partide au un pact de guvernare valabil. Oricum, urmează zile tensionate și calcule politice încâlcite, la finalul cărora sperăm că România va avea un nou guvern.

„Primul pas este să invităm PNL, UDMR și minoritățile naționale la discuții pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliției în formula ei inițială și așteptăm un gest de reciprocitate din partea foștilor noștri colegi”, a declarat Dacian Cioloş, înainte de a-i fi strigat numele de către președinte.

Florin Cîțu, președinte PNL, a anunțat că nu este interesat de negocierile cu foștii parteneri: „PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Nici PSD, nici AUR nu au în plan să voteze în Parlament o nouă coaliție condusă de Dacian Cioloș. Primul astfel de comentariu a fost dat de liderul AUR, în josul unei postări în mediul online, prin care președintele USR anunță că a fost desemnat premier.

„Dar cine crezi că te votează?”, a notat George Simion.

Și Marcel Ciolacu, președinte PSD, a anunțat ferm că nu va susține refacerea coaliției USR-PNL-UDMR: „PSD nu va vota niciodată un nou guvern zero. (...) Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei!”.

Următorii pași

Dacian Cioloș - premier desemnat


  • președinte al USR;

  • fost premier - anii 2015-2017;

  • fost comisar european pentru Agricultură.



Dacian Cioloș are la dispoziție zece zile pentru a forma un nou guvern cu care să se prezinte în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Are nevoie de 234 de voturi, iar cei din USR sunt doar 80. Numai UDMR, care are 30 de parlamentari, s-a arătat dispus să susțină o nouă coaliție, cu un amendament, a spus liderul formațiunii, Kelemen Hunor:

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

„O să încercăm să refacem coaliţia cu USR, dacă se poate. Dacă nu, atunci un sprijin parlamentar pentru un guvern condus de un reprezentant al UDMR-ului. Poate voi reuşi eu dacă nu reuşeşte Cioloş sau nu reuşeşte Cîţu”.

În cazul în care guvernul propus de Dacian Cioloș nu va fi votat în Parlament, Klaus Iohannis va trebui să facă o nouă desemnare. Dacă și această propunere este respinsă, președintele poate dizolva Parlamentul, moment în care va fi nevoie de alegeri anticipate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.