Vicepremierul Dan Barna vrea restricții drastice precum în Franța. El a spus că i se par foarte potrivite măsurile anti-COVID-19 anunțate de președintele Emmanuel Macron. Mai clar, accesul în zonele publice să fie condiționat de certificatul verde. Măsura ar lovit din nou, în special, pe angajații HoReCa. Patronii revoltați susțin că acțiunea reprezintă discriminare pentru cei nevaccinați și, mai ales, le-ar putea afecta iarăși afacerile.

Vicepremierul Dan Barna vrea restricții ca în Franța

În viitorul apropiat, scenariul ar putea fi astfel: intrarea unui om într-un spital, pub, cafenea, restaurant sau azil de bătrâni ar putea să fie condiționată de prezentarea certificatului european de vaccinare. Ghiuleaua a fost aruncată de Dan Barna, care dorește să împrumute modelul deja adoptat de șeful de stat Emmanuel Macron. De săptămâna viitoare, francezii neimunizați nu mai au voie în restaurante, cluburi, mall-uri, cinematografe, aeroporturi și gări.

Noile reguli au declanșat deja proteste masive în mai multe orașe din Franța. Manifestanții au scandat „Libertate”, „Contra dictaturii”, „Contra permisului sanitar”. Cu aceeași surprindere și mâhnire s-au confruntat și românii, îndeosebi patronii de restaurante, după anunțul lui Barna. Afaceriștii declară că printr-o astfel de măsură s-ar reduce considerabil numărul de clienți, și așa mai puțin din cauza măsurilor în vigoare împotriva răspândirii noului virus. Pe de altă parte, vicepremierul are și susținători. Unii mărturisesc faptul că această restricție încurajează vaccinarea. Chiar dacă Barna a transmis că și Florin Cîțu este de acord cu ideea, premierul susține relaxarea restricțiilor.

Declarațiile oficialului

„În momentul în care ți se spune clar că vei avea dificultăți sau costuri pentru a accesa diverse servicii publice dacă nu ești vaccinat – în continuare, dreptul la opțiune există -, oamenii se duc să se vaccineze, că nu au o problemă de fond. (…) E o parte de populație care nu e împotriva ideii și care, dacă ar fi niște măsuri mai ferme, s-ar duce și s-ar vaccina și asta ar face ca perspectiva unui val patru să fie una cu efecte potențiale mult mai reduse. (...)

Din punctul meu de vedere, ar fi o idee foarte bună. Eu nu văd nicio discriminare aici. Oamenii pot să spună că nu vor să se vaccineze din anumite motive. Dar pentru protecția noastră, ca grup mare de oameni, care nu vrem să avem costuri înfiorătoare și vieți pierdute, câțiva dintre noi, care nu vor să contribuie la protecția comună, trebuie să plătească un cost, iar acesta e limitarea accesului în niște zone”, a spus acesta într-o conferință de presă.

Citeste si:
Barna: Președintele Iohannis „tace înțelept”, „mega-coaliția de la...
Barna: Președintele Iohannis...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.