Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu acuză PNL şi Guvernul Cîţu că pregăteşte un buget al austerităţii, susținând că realizarea unui buget de stat orientat către nevoile oamenilor ţine de pricepere unui partid.

„În 2019, preşedintele Iohannis spunea despre Programul de guvernare al PSD că este un „fel de magie economică” pentru că propunea concomitent creşterea veniturilor populaţiei şi scăderea taxelor şi impozitelor. Argumentul său de atunci era că PSD „amanetează viitorul ţării” – o ironie amară pentru Guvernul Său de acum, care a bătut toate recordurile la împrumuturi. Realitatea economică ulterioară acelei declaraţii a contrazis toate criticile preşedintelui. Pensiile şi salarii au crescut, taxele au scăzut, pragul de 3% la deficit nu a fost depăşit, datoria publică a scăzut ca pondere în PIB, iar economia a crescut în fiecare an cu PSD la guvernare. Concluzie: Iohannis nu a înţeles nimic din programul PSD – de aceea i s-a părut un număr de „magie economică”.În realitate, a fost doar pricepere în actul de guvernare. O pricepere care s-a putut vedea în toată perioada post-comunistă. De fiecare dată când PSD a condus Guvernul, România a avut creştere economică”, a afirmat preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

Liderul PSD consideră că realizarea bugetului contează mult de modul cum e gândit de la început.

„De fiecare dată, cu PSD la guvernare, veniturile populaţiei s-au majorat, deficitul, datoria publică şi alţi indicatori macroeconomici s-au îmbunătăţit, economia a mers bine, iar nivelul de trai al cetăţenilor a crescut. În schimb, când ne uităm la guvernările de dreapta vedem exact opusul. Cu CDR, PDL sau PNL în fruntea Guvernului, veniturile oamenilor s-au deteriorat, economia s-a prăbuşit, deficitele au atins cote inimaginabile, iar datoria publică a crescut exponenţial. De aceea, pentru ei, reuşitele PSD par un număr de magie. De ce nu are Guvernul Cîţu bani pentru majorările de alocaţii şi de pensii? În primul rând pentru că bugetul propus de ei nu e un buget pentru oameni. Nu îşi propun ca obiectiv bunăstarea oamenilor, ci bunăstarea unei clientele. Deci e clar că veniturile populaţiei nu au cum să crească, dacă Guvernul Cîţu nu îşi propune acest lucru!”, a completat preşedintele PSD.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Ciolacu consideră că bugetul pe 2021 va fi unul al austerităţii.

„În al doilea rând, dar la fel de important, actuala Coaliţie nu propune un buget care să aducă prosperitate, care să sporească, care să adauge, care să dezvolte. Ei vin cu un buget al austerităţii, cu îngheţări de venituri şi tăieri de locuri de muncă, cu strânsul curelei, cu tăieri, cu reduceri, cu diminuări. Spre deosebire de această viziune a austerităţii, bugetul alternativ propus de PSD este un buget de dezvoltare, nu de îngheţare. Bugetul PSD finanţează programe şi scheme de ajutor de stat menite să stimuleze economia. Start-up Nation III, Fabricat în România sau schemele de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă sunt doar câteva exemple. Susţinem dezvoltarea companiilor, dar cu o singură condiţie: să menţină sau să creeze locuri de muncă. Mai puţini şomeri însemnă cheltuieli mai mici cu şomajul. Mai mulţi angajaţi înseamnă mai multe impozite şi contribuţii plătite la buget, pentru susţinerea creşterilor de pensii şi alocaţii”.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Marcel Ciolacu critică Guvernul Cîţu pentru că nu încearcă să găsească soluţii privind mărirea salariului minim, măsură prin care consideră că ar fi aduşi şi mai mulţi bani spre pensii şi sănătate.

„O altă direcţie, practicată peste tot în Europa, numai în România lui Cîţu nu, este majorarea consistentă a salariului minim din care vin mai mulţi bani pentru pensii şi sănătate. Este o măsură care sporeşte încrederea în economie a cetăţenilor şi care antrenează o cerere mai mare de produse şi servicii ce va stimula, la rândul ei, creşterea ofertei din partea companiilor. Acestea vor obţine profituri mai mari din care vor putea plăti salarii mai bune sau din care se vor putea dezvolta generând noi locuri de muncă. Aceasta este diferenţa dintre bugetul de dezvoltare propus de PSD şi bugetul de îngheţare anunţat deja de premierul Cîţu. Dar dacă îngheţi tot e limpede pentru toată lumea că nu ai cum să obţii prosperitate, nu ai cum să obţii banii suplimentari pentru creşterea pensiilor şi a alocaţiilor, pentru îmbunătăţirea sistemului de Sănătate sau de Învăţământ. Din acest motiv ne spun tot timpul că „nu sunt bani” şi că „nu se poate”. Dar oamenii nu i-au votat să le spună că „nu se poate”, a conchis Marcel Ciolacu, potrivit adevarul.ro.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2021 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.