Camera Deputaților a adoptat inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, ”Fără penali în funcții publice”, inițiată și promovată de USR.

Proiectul merge acum către Senat, unde va trebui să primească, de asemenea, un vot favorabil. Ulterior, această inițiativă va fi supusă unui referendum și va putea intra în vigoare.

295 de deputați au votat ”pentru”, în vreme ce unul s-a abținut și niciunul nu a votat împotriva inițiativei.

Conform prounerii legislative, ar urma să apară o completare a articolului 37 din Constituție, cu privire la dreptul de a fi ales.

Completarea prevede faptul că cetățenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a solicitat la începutul ședinței de plen ca membrii din Comisia juridică să lucreze în paralel cu plenul, astfel încât Camera Deputaților să poată vota inițiativa până la fnal de zi.

Comisia juridică a oferit 25 de voturi ”pentru” și o abținere, fără să aducă vreun amendament inițiativei.

„La începutul sesiunii extraordinare s-a găsit pe ordinea de zi proiectul ‘Fără penali în funcţii publice’. Pentru că sesiunea se încheie mâine, pentru a nu muta dezbaterile pentru sesiunea următoare, eu v-aş propune ca membrii Comisiei juridice să se reunească şi până la finalul zilei să dăm şi un vot şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa care interzice celor condamnaţi să candideze în alegeri”, a declarat Alfred Simonis.

De asemenea, Florin Roman, liderul deputaților liberali, a afirmat că aceștia susțin propunerea.

”Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament”, a declarat Roman.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Dan Barna a declarat că este vorba despre un moment istoric.

”Suntem în faţa unui moment autentic istoric. Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală”, a afirmat liderul USR.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Iulie 2020 - 02 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.