Politica 20 Mai 2020 17:40

La 30 de ani de la Duminica Orbului, când au avut loc primele alegeri libere din România, după căderea comunismului. Ion Iliescu publică un mesaj pe blogul său.

La data de 20 mai 1990 au avut loc primele alegeri libere din România, după căderea regimului comunist.

Alegerile de atunci au vizat atât Parlamentul cât și Președintele. Rezultatul intrat în paginile de istorie ale țării n-a fost poate surprinzător, dar cu siguranță a fost contestat la vremea respectivă.

Parlamentul a fost câștigat de către FSN, cu 67,02% din vioturi, în vreme ce președinte a devenit Ion Iliescu, care a adunat 85,07% dintre voturile românilor.

Alegerile prezidențiale și legislative din 1990 s-au sincronizat cu a cincea duminică după Înviere, când creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Orbului. Ziua de 20 mai a preluat și mai bine denumirea, pe fondul rezultatelor alegerilor.

La 30 de ani de la câștigarea alegerilor, Ion Iliescu scrie că ”alegerile rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale.”

Acesta vobește și despre demonizarea alegerilor din 1990, ce ”poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică.”

Iliescu mai scrie și că ”Alegerile din 20 mai 1990 au fost kilometrul zero al evoluției democrate a României. Nu a fost totul perfect, nu au mers lin toate lucrurile. Dar programul enunțat atunci, în lunile care au precedat alegerile, a unit națiunea în jurul unui proiect strategic, cel al integrării europene și euro-atlantic. Ne-am atins obiectivele, pentru că am crezut în ele. Sper să găsim din nou un proiect, care să unească, în actualele condiții, națiunea și să întărească democrația.”

Citeste si:
Ion Iliescu, trimis în judecată după 33 de ani. Se reia dosarul...
Ion Iliescu, trimis în...

Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Mai 2020 - 05 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.