Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, il indeamna pe premierul Ludovic Orban "sa nu sacrifice stabilitatea si cresterea economica a Romaniei pentru un scop politic relativ marunt" - anticipatele.

"Vad ca se intensifica discutia pentru anticipate fara a se explica ce castiga romanii din aceasta aventura. E greu sa justifici acest lucru pentru ca, de fapt, nu exista nici un castig. Motivatia ca PNL sta bine in sondaje si ar avea de castigat din aceste alegeri nu este o motivatie serioasa. Ce se va intampla daca peste un an un alt partid va sta bine in sondaje? O luam de la inceput? Si facem asta ori de cate ori cercetarile sociologice arata schimbari in preferintele electoratului? Facem la fel si atunci cand Presedintele Republicii sau primarii scad in sondaje?

Daca discutia despre anticipate chiar este una serioasa si nu vreo strategie electorala de a muta atentia de la temele cu adevarat importante pentru romani la o tema secundara, atunci cei care le promoveaza trebuie sa ne raspunda la niste intrebari. Ce urmeaza dupa alegerile anticipate? Care sunt masurile pe care vor sa le ia atunci, dar nu pot sa le ia acum?

Nu vreau sa dau crezare zvonurilor ca, de fapt, scopul acestor alegeri anticipate este de a asigura o majoritate care apoi sa opreasca calendarul de crestere a pensiilor si salariilor sau sa impuna un program de austeritate. O asemenea majoritate ar putea fi alcatuita doar din PNL si USR. Crede PNL ca ii va fi mai usor la guvernare alaturi de un partid populist, fara ideologie si fara experienta, decat acum cand este singur si are o sustinere rezonabila in Parlament?

Experienta de a conduce un guvern care nu avea o majoritate in Parlament (dupa retragerea de catre Traian Basescu a PDL) ma pune in situatia de a sti cat de dificila este viata Guvernului Orban. Dar imi amintesc, de asemenea, ca atunci, chiar cu o sustinere parlamentara subtire, primul guvern PNL a produs cea mai mare crestere economica de dupa 1989 si romanii au avut parte de o perioada de bunastare. Am avut optiunea pe care si actuala putere o are: sa negocieze cu toate fortele politice o sustinere pentru proiectele majore. Actualul guvern a facut cativa pasi importanti: a trecut bugetul, a modificat ordonanta 114 care introducea distorsiuni majore in economie. In acelasi fel poate gasi sprijin pentru alegerile locale in doua tururi sau reforma pensiilor speciale.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Prognozele economice actuale arata Romania ca o tara stabila cu optiuni de crestere de 4-5%, mult mai mare decat a celorlate tari din UE, iar aceasta crestere ne da sansa de a mai recupera din decalajul fata de cei mari.

Il indemn pe prim-ministrul Orban sa nu sacrifice stabilitatea si cresterea economica a Romaniei pentru un scop politic relativ marunt. Sa aiba incredere in Parlament si in capacitatea noastra de a gasi o cale de mijloc din care cei castigati sa fie romanii si nu un partid politic sau altul.

De asemenea, ii solicit prim-ministrului sa nu isi bata joc de eforturile si sacrificiile pe care le-am facut pentru a obtine o majoritate care sa-i investeasca guvernul"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.