Andrei Caramitru, membru USR, si-a prezentat concluziile in urma primului tur al alegerilor prezidentiale.

"Am asteptat 24 ore sa scriu ceva despre alegeri. Cum sunteti obisnuiti - o sa scriu direct. Si da - e si cu asumare si greseli personale pentru cei care asteapta doar asta. E o postare (foarte) lunga dar importanta. Analiza de consultant cu 18 ani experienta.

Rezultatul este un esec de proportii. Nu pentru un partid sau un candidat, ci pentru directia de schimbare pe care toti ne-o dorim. Sa fii in crestere - ca miscare - dar sa ai un esec atat de devreme este o imensa problema. Duce la demobilizare si depresie colectiva. Trebuie sa evitam asta si sa invatam din aceasta situatie. Si sa luam decizii curajoase.

Realitatea e clara: 1/3 din votantii USR/PLUS de la europarlamentare nu s-au regasit in acesta campanie. O cifra enorma. Imensa majoritate (700’000) s-au dus la Iohannis. O mica parte au mers spre Paleologu (in special in Bucuresti). Insa - si asta e bine - acest electorat nu e deloc pierdut pentru urmatoarele runde de alegeri (toate sondajele si analizele recente - de exemplu ce a publicat azi Catalin Tenita - arata ca, la locale si parlamentare, acesti votanti vor reveni).

Ce s-a intamplat? Parerea mea. Au fost greseli de strategie politica. De selectie a candidatului. De strategie electorala. Si de comunicare. Pe scurt - un partid tanar si lipsit de experienta care a devenit prea sigur pe el. Nu cred insa ca e vina lui Dan decat in mica masura - a demonstrat curaj cand a intrat in lupta era pe sondaje doar la 5% si a facut un efort enorm. Nu e usor. Nu cred ca alt candidat din interiorul USR sau PLUS lua mai mult. Si mare parte din deciziile importante au fost colective.

Strategia politica

* Alegerile interne in USR, puse fix in timpul campaniei, au creat falii si atacuri. Era normal. Timing-ul insa a fost profund gresit, a erodat candidatura si a demobilizat o parte din membrii USR
* “Opozitia” interna din USR, in loc sa isi faca campanie interna, a iesit in extern cu mesaje negative. Nu e ok niciodata asa ceva, demobilizeaza alegatorii
* Refuzul PLUS de a fuziona cu USR, de a se ambitiona cu paritatea pe liste si de nu a accepta toate sondajele care ii dau la un sfert din intentia de vot a USR a creat falii suplimentare si lipsa de mobilizare
* gestionarea motiunii de cenzura si participarea sau nu la guvernare nu a fost buna. Deciziile au fost corecte - insa comunicarea a fost catastrofala. Electoratul se astepta la un mesaj clar si precis. Nu s-a intamplat. Senzatia a fost de sovaiala, neimplicare si neclaritate.

Citeste si:
Predicțiile lui Andrei Caramitru, după sosirea vaccinului anti-Covid
Predicțiile lui Andrei...

Selectia candidatului

  • Lansarea unui candidat, tarziu, cu o intentie de vot de doar 5% (desi Alianta era la 23%) a fost asumarea unui risc urias. Atentie - cred ca Dacian putea lua doar vreo 2% mai mult, si oricum nu putea candida pentru ca are un rol important si asumat pe termen lung in Bruxelles
  • Niciodata - nicaieri- un candidat cu profil si personalitate de “tehnocrat” nu inspira un numar mare de oameni (chiar daca e o persoana excelenta si noua, in bula noastra, ne place). E o realitate. Si sper sa o inteleaga toti cei din USR si PLUS cu acest profil. Nu pot fi locomotive electorale. S-a demonstrat duminica. S-a demonstrat in 2016 cand PNL si USR au luat un scor mic desi Dacian era pe afise. Asta e realitatea. Pot fi parlamentari, oameni de partid, ministri excelenti.
  • Solutii alternative - care insa nu au fost discutate suficient sau deloc - erau doua. Sau (1) sustinerea lui Iohannis (insa ca independent) - ar fi prezervat scorul aliantei si ar fi neutralizat cresterea PNL (eu am propus la un moment dat asa ceva inclusiv public). Sau (2) un candidat independent din afara aliantei cu notorietate si favorabilitate mai mari (de exemplu un Liiceanu sau un profil echivalent). Pana la urma - nu ar fi prima data (si Emil Constantinescu si Iohannis au fost adusi din afara; mai recent si Paleologu, si Diaconu).

Strategia electorala

* In primul rand, nu au fost adusi in campanie consultanti electorali de top. Trebuiau adusi cei mai buni, chiar din strainatate. Si sfaturile trimise de multi spre echipa nu au fost ascultate
* Nu au existat studii detaliate ale electoratului aliantei. Tehnologia o permite. Trebuia sa reactionam in timp real, sa stim ce doreste lumea. Si sa se faca corectii rapide. Sondajele (putine si simpliste) care au venit aratau scoruri foarte scazute (si un procent mare de alegatori ai aliantei care mergeau la Iohannis) - insa au fost considerate gresite. Nu erau.
* Romanii - toate studiile sociologice o arata - vor un Presedinte care sa inspire putere. Ori campania tocmai asta nu a inspirat. Niciodata nu a parut ca suntem convinsi ca putem castiga prezidentialele. Nu am vorbit deloc de Iohannis (ori - daca oamenii au de ales intre 2 candidati similari - dar primul inspira mai multa forta si chiar si noi implicit spunem ca o sa castige el - cum sa ne miram ca multi au preferat sa il voteze pe el direct)

Citeste si:
Pe cine dă vina Mihai Trăistariu pentru eșecul României de la...
Pe cine dă vina Mihai...

Comunicarea

  • Mesajele au fost confuze : nu s-a vorbit deloc de coruptie (ori asta a fost tema aliantei la Europarlamentare); “fericiti in Romania” este un slogan aiurea; “fara PSD in turul 2” a fost ok, a mobilizat, insa a fost doar ceva tactic nu de mers la victorie
  • Au fost foarte multe balbe la inceputul campaniei pe cateva teme precise. Asta a indus electoratului ca “Dan nu e pregatit”
  • Atacurile de la Rise si din presa erau de asteptat. Insa reactia a fost slaba, cu prea multe justificari tehnice pe care nimeni nu le-a inteles. A lipsit mesajul simplu si clar
  • In general - mesajele de campanie au fost diluate, neclare; mii de poze prin tara cu cativa oameni au ajutat mult prea putin. Trebuiau 2-3 teme care creaza emotie. Nu au existat.
  • Despre moderatie vs intransigenta e mult de vorbit. Electoratul Aliantei e impartit cam 60/40 intre intransigenti si moderati. Alegerile europarlamentare au functionat foarte bine cu mesaje combinate. Insa sub o umbrela destul de dura (“fara hotie mergem departe”). Acum intransigenta a venit doar de la cativa sustinatori nu de la campanie (si totusi - prin efortul catorva - mare parte din votantii care vor masuri mai dure ne-au votat). Desi campania si candidatul au fost ultra-moderati, am pierdut practic exact acest electorat (unii s-au speriat de anumite reactii din bula, marea majoritate insa nu au inteles de fapt candidatura si au mers pe “mana”’ sigura a lui Iohannis). Ce e interesant e ca PNL a inteles mai bine cum sa combine cele doua discursuri. In tabara lor e si Rares, Oreste, ba chiar si cel cu placutele suedeze. Pana si Paleologu a fost destul de dur in comunicare.

Ce am gresit eu?

* am incercat sa influentez intern discutiile pe strategie politica si electorala. Am vorbit cu toti cei din campanie, cu Dan, am trimis recomandari detaliate. Nu am avut succes. Nu sunt decat un membru simplu - nu am participat la nici o discutie in care s-au luat decizii importante. Insa trebuia sa fac mai multa presiune interna.
* Nu am crezut sondajele interne si externe (am crezut ce am auzit intern - ca nu sunt corecte). Trebuia sa trag un semnal de alarma
* Am fost foarte vocal si direct? Da. Asa cred ca se face o campanie. Si foarte foarte multi rezoneaza (pe studii recente efectul este extrem de clar net pozitiv). M-am coordonat cu echipa de campanie? Da. Insa trebuia poate sa comunic si mai larg, si spre un segment mai moderat (desi am avut exact aceleasi mesaje ca si acum la europarlamentare - atunci a functionat foarte bine). Cumva - desi am doar un cont de Facebook si nu am absolut nici un rol in USR (pe langa sa fac niste analize interne de politici publice) - lumea ma asculta pe mine mult mai mult decat pe cei cu functii importante in Alianta. Poate pentru ca mesajele oficiale care veneau nu sunt suficient de interesante. Insa - pana la urma - am doar 50’000 de urmaritori. Exista un efect (atat pozitiv sau negativ), dar e mult mai redus decat isi imagineaza unii poate. Daca a fost foarte negativ (vom analiza asta in detaliu pe sondaje) - mi-l asum in totalitate. In orice caz - imi cer scuze pentru orice greseala pe care ati perceput-o.

Citeste si:
Ana Morodan vrea să vândă sicrie roz. Ce a povestit despre firma de...
Ana Morodan vrea să vândă...

In continuare insa cred ca intransigenta contra coruptiei si a mecanismelor statului care o perpetueaza e esentiala. E ceea ce aduce de fapt USR pozitiv in politica. Este baza noastra electorala. Si este ceea ce ne reprezinta la nivel fundamental. Altfel - ce diferenta este cu cei din PNL, care pana la urma au si ei “tehnocratii” lor? Cred ca e o greseala imensa sa tolerezi ticalosia sistemului actual si sa crezi ca doar daca pui un om undeva lucrurile se pot schimba prin magie. Trebuie reforma clara, dura si asumata. Asta nu inseamna ca nu trebuie colaborat si nu trebuie sa faci si compromisuri. Cum spunea si Coposu: “negociem orice mai putin principiile”. Asta nu e radicalism sau “ura" ci inseamna coloana vertebrala. Si - daca ne-o pastram - in urmatorul guvern cu PNL ne putem impune temele si reformelele (si vom colabora cu reformatorii lor de acolo, nu cu USL-istii care vor cadea in irelevanta). Doar asa se poate schimba ceva.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Si mai e ceva. Normal ca toti comentatorii apropiati de “establishment” vor sa elimine intransigenta din USR. Pentru ca vor doar un PNL2 mai docil, care sa se plieze la orice. O anexa. Nu cadeti in capcana asta.

Cat despre critici - sunt binevenite. Insa - e ciudat sa critice tocmai cei care nu s-au implicat in campanie ba chiar au facut tot sa o saboteze si sa o atace. Dar nu conteaza. Cat timp spun lucruri constructive si inteligente sunt bineveniti.

Ce trebuie facut acum?

In primul rand, sa avem curaj, sa invatam din acest esec si sa devenim mult mai buni. Vorbim de 2-3 milioane de oameni care isi pun speranta in USR/PLUS. Nu e vorba aici de Dan, Dacian sau vreo 5-6 oameni si care e sef sau nu. Nu asta conteaza. Conteaza miscarea de schimbare pe care trebuie sa o remobilizam si sa o ducem catre un succes mare la locale si la europarlamentare. Sugestiile mele:

  1. E nevoie de asumare. Dan a facut un pas bun ieri seara si cere reconfirmarea membrilor, cu demisia pe masa
  2. O asumare larga si curajoasa si o schimbare de organizare la varf e esentiala. De exemplu - o conducere colectiva poate fi o solutie buna in acest moment (ca in Elvetia) - pentru ca devine evident ca USR nu este si nici nu trebuie sa fie un partid de lider (asa am castigat la europarlamentare)
  3. Cred ca e nevoie de un congres cat mai repede (care sa decida de exemplu daca facem acum alegeri noi pentru presedinte si BN) si de o procedura de fuziune cu PLUS (insa in acest caz - pe statutul USR ameliorat catre democratie interna, fara traseisti, si nu cu Dacian la varful piramidei ci ca membru in consiliul de conducere). Daca PLUS nu doreste asa ceva - avem o problema mare cat casa si imi pun intrebarea atunci care e viitorul acestei constructii. Daca PLUS refuza - trebuie sa si-o asume politic. Insa nu mai putem continua fara claritate.
  4. Echipa de strategie, comunicare si campanie trebuie macar partial schimbata. E nevoie de profesionisti de cel mai inalt nivel, inclusiv international. Si care sa fie deschisi la feedback.
  5. Trebuie sa fim mult mai apropiati de membri si de simpatizanti. Sa intelegem mai bine ce vor. Acum - structurile interne sunt de fapt pur ierarhice. Nu e ok sa copiem gradual partidele traditionale. Pana la reforma organizatiei - trebuie sa avem tehnologii de sondare rapida. Pentru a sti in timp real daca deciziile sunt acceptate sau nu de sustinatori si de cetateni
  6. Si USR si PLUS trebuie sa se deschida si mai mult. Deocamdata - tot leadership-ul celor doua e compus doar din 2 grupari: tehnocratii din guvernul lui Ciolos si cei care au fost langa Nicusor acum ceva timp. Totul bine si frumos - dar nu e posibil ca doar aceste 2 grupuri sa seteze exclusiv directia miscarii si sa nu accepte si alt tip de oameni. Trebuie cooptati acolo multi “oameni noi”, daca tot vorbim despre asta. Personalitatile externe trebuie atrase. Insa nu vor veni doar ca membrii simpli care sa puna afise. Asta e realitatea. Trebuie un mecanism pentru a-i atrage in functii de raspundere imediat. Un consiliu consultativ ar fi un prim pas dar nu suficient
  7. Pentru viitoarele competitii - in special la primarii (unde omul conteaza mai mult decat partidul) - e esential sa iesim din logica de selectie pur interna. Open primaries (ca in America si in Budapesta recent), inclusiv cu independenti, inclusiv cu PNL, sunt esentiale. Degeaba ne place noua intern de x sau y daca electoratul nu ii valideaza. Si nimeni nu are incredere in sondaje. Trebuie un festival al democratiei pentru locale. Oamenii sa aleaga cel mai bun candidat comun - ca e din vreun partid sau e independent nu conteaza.

Cat despre mine. Ce o sa fac?

  1. Voi analiza in detaliu efectul pe baza de votanti al mesajelor mele. Daca a fost net negativ (adica a descurajat mai multi decat a atras si a mobilizat pentru vot) - mi-o asum inclusiv public si vor fi consecinte directe, evident. Asa cum ma astept si de la ceilalti care au gresit.
  2. Voi continua insa oricum sa scriu public opiniile mele personale. O sa fiu un pic mai atent sa nu “sperii” - ca se pare ca daca spui “prost” sau “hot” despre cineva care chiar e asa e mare nenorocire. Dar asta nu inseamna ca voi tolera coruptia, prostia sau combinatiile nenorocite. Din contra.
  3. In continuare nu vreau nici o functie in USR sau publica, sa fie extrem de clar pentru toti. Nu vreau sa coordonez nici o filiala sau altceva, nici sa consiliez pe cineva. O sa tot repet asta in postari pana va plictisiti cu totii. O sa ajung sa o scriu si sub poza mea de profil daca e nevoie.
  4. Ma voi concentra de acum incolo pe interactiunea cu mediul de afaceri, cu ONG-urile, pe infrastructura de “rapid pooling” si pe metodele de selectie a candidatilor la locale. Veti vedea multe mesaje in directia asta. Ca sa stim mult mai bine ce vor oamenii si ca sa extindem miscarea in exterior, sa nu fim “inchisi”. O fac oricum, insa de acum incolo o sa fiu un pic mai organizat si focusat pe asta.

Caramitru: Voi vota Iohannis clar in turul2

Voi si scrie despre asta si voi incerca sa aduc oameni la vot prin mesajele mele. E foarte important sa nu avem un Presedinte ca Vasilica. Si - va rog- nu va demobilizati. Nu cedati. Nu va deprimati. E o lupta de lunga durata. Insa suntem in directia buna - putem lua 25% sau chiar mai mult la locale. Si sa castigam toate primariile mari (dar e nevoie de candidati care sunt votati de marea masa nu de cineva care ne place in micro-bula de prieteni). Asta e viitorul pas.

PS: sa fie clar. Opiniile de mai sus sunt strict personale - nu au fost discutate cu nimeni inainte, nu au fost filtrate. Este ceea ce cred eu acum", a scris Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.