Andrei Caramitru, membru USR, sustine ca "PSD a aruncat bani spre bugetari si pensii speciale, dar a tinut pe restul in saracie", motiv pentru care "avem exodul urias catre diaspora".

"Despre saracie

PSD a aruncat bani spre bugetari si pensii speciale, dar a tinut pe restul in saracie. De asta avem exodul urias catre diaspora.

Cum putem eradica saracia din Romania? Si cat ar costa? Atentie - eu sunt de centru dreapta. Insa tema asta este esentiala. Daca nu o rezolvam numarul de oameni care vor pleca in diaspora (ca sa isi ajute familiile, inclusiv parintii) nu va scadea prea mult, oricate scoli spitale si drumuri frumoase o sa facem.

Avem doua mari probleme:


  • 2 milioane de angajati castiga salariul minim. 1263 lei net pe luna

  • 2 milioane de pensionari au o pensie neta de sub 1000 de lei pe luna (600’000 au pensie sub 500 lei, alti 600’000 intre 500 si 700, restul intre 700 si 1000)

Ce ar trebui facut?


  • Redus taxele pe salariul minim. Sunt cele mai mari din UE. Ca sa plateasca 1263 lei, angajatorul are un cost de 2127 lei. Daca taxele ar fi doar 10%, netul minim ar creste la 1914 lei/luna.

  • Venitul minim pentru un pensionar ar trebui sa fie aproximativ 1200 lei/luna (sub salariul minim net, cum e si normal, dar totusi un nivel care sa permita un trai decent minimal intr-o tara europeana).

Cat ne-ar costa un asemenea program?


  • 15 miliarde RON pe an pentru reducerea de taxe pentru cei pe salariul minim (excludem aici reducerile de taxe pentru cei platiti cu salarii peste salariul mediu - si asta este necesar si ne mai costa inca vreo 15 miliarde RON)

  • 17 miliarde RON pe an pentru pensii

Totalul ar fi - direct 32 miliarde RON, incluzand toti angajatii vreo 50 miliarde RON.

E posibil asa ceva? Da. Etapizat pe 4 ani, daca oprim cresterea salariilor la stat si incepem restructurarea sinecuristilor si politrucilor, taiem pensiile speciale, crestem colectarea. Intre 2015 si 2019, salariile bugetarilor au crescut cu 50 miliarde RON. Pensiile speciale, de serviciu etc. au ajuns la 15 miliarde RON. Sumele sunt similare", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.