Comisia Europeana a avertizat miercuri Romania sa revina pe calea unui proces de reforma in justitie corect si sa se abtina de la orice masuri care ar insemna regres in privinta statului de drept.

''De asemenea, am informat Colegiul comisarilor cu privire la evolutia situatiei din Romania. Romania trebuie sa revina urgent la un proces de reforma corect, asta inseamna pasi inainte, nu inapoi, si inseamna si sa se abtina de la orice masuri care ar putea sa duca la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat in ultimii ani'', a declarat prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans intr-o conferinta de presa la Bruxelles, dupa reuniunea saptamanala a Colegiului comisarilor, potrivit Agerpres.

''As vrea sa avertizez Romania, as vrea sa avertizez guvernul roman sa nu intreprinda actiuni care sa afecteze sistemul judiciar si sa creeze impunitate pentru functionarii de nivel inalt care au pedepse si condamnari pentru coruptie. Am avut mai multe convorbiri si intalniri cu doamna prim-ministru Dancila in ultimele doua luni pe acest subiect, am reluat discutiile tehnice pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si am cerut rezultate cat mai urgente. Le-am aratat foarte clar ca a vorbi de dragul de a vorbi nu este suficient, ca avem nevoie de actiuni concrete din partea Romaniei si ca acestea trebuie sa apara cat mai curand. Discutiile tehnice acopera toate subiectele - recomandarile din MCV, ordonantele de urgenta, transpunerea directivei PIF, transpunerea directivei privind drepturile victimelor si directiva privind prezumtia de nevinovatie privind inghetarea si confiscarea activelor precum si sectia speciala de urmarire a magistratilor, deci a judecatorilor si procurorilor'', a spus reprezentantul executivului comunitar.

Timmermans: Romania inca nu se afla pe calea cea buna

Potrivit lui Timmermans, dialogul dintre Romania si Comisie, unul ''constructiv'', nu a putut duce deocamdata executivul comunitar la concluzia ca ''Romania se afla din nou pe calea cea buna''. ''Daca aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui sa faca ceva concret, cu mijloacele care ii stau la dispozitie'', a subliniat oficialul CE.

Raspunzand unei intrebari referitoare la momentul si felul unor masuri concrete din partea Comisiei Europene in cazul in care Romania nu tine seama de ingrijorarile executivului UE, in contextul apropierii alegerilor europene, Frans Timmermans a raspuns: ''Nu am spus din intamplare ca este vorba aici de o chestiune de mare urgenta, pentru ca daca sunt bine informat s-ar putea ca foarte foarte curand sa se ia hotarari, decizii conforme cu ceea ce spuneam mai devreme, care ar duce la risc de impunitate, care ar crea impunitate sau care ar schimba sistemul judiciar astfel incat sa se dea inapoi in loc sa se mearga inainte in combaterea coruptiei si pot sa va spun ca atunci Comisia ar urma sa reactioneze imediat, in termen de zile, pentru a ne asigura ca se intelege foarte clar care este pozitia noastra. Deci nu e timp de pierdut, daca este un motiv sa reactionam imediat o sa o facem in termen de cateva zile'', a explicat prim-vicepresedintele CE.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Executivul comunitar a transmis in mod repetat in ultima perioada ca urmareste cu ingrijorare ultimele evolutii legate de statul de drept din Romania. Conform executivului comunitar, atat continutul, cat si procedura ultimelor schimbari in domeniul statului de drept, prin folosirea ordonantelor de urgenta, fara consultari cu justitia si cei direct interesati par a fi in contradictie directa cu recomandarile din cadrul MCV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.