Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca exemplele elitelor si actiunile acestora din 1859 arata ca "in vremuri grele, adevaratii oameni de stat trebuie sa se ridice la inaltimea marilor provocari si sa actioneze in beneficiul cetatenilor".

"In 1859, Principatele Romane imbratisau valorile europene si intrau intr-un amplu proces de modernizare si consolidare a statului. In 2019, destinul Romaniei nu mai poate fi separat de UE ca proiect de pace, prosperitate, siguranta, echitate si coeziune pentru cetatenii sai. De 160 de ani, romanii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei prin edificarea unui stat al legii, al democratiei si demnitatii umane, al libertatii si egalitatii. Acest parcurs a fost marcat de viziune, sacrificiu, angajament si jertfa. Exemplele elitelor si mesajul actiunilor lor de acum 160 de ani ne este in continuare calauzitor si ne arata ca in vremuri grele adevaratii oameni de stat trebuie sa se ridice la inaltimea marilor provocari si sa actioneze in beneficiul cetatenilor", a spus seful statului la sesiunea de comunicari stiintifice "Unirea Principatelor Romane, baza a statului roman modern", organizata la Palatul Patriarhiei, potrivit Agerpres.

Seful statului evocat cuvintele lui Mihail Kogalniceanu: "Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul! Fa ca legea sa fie tare!"

"Aceste principii atat de clar exprimate de Mihail Kogalniceanu reprezinta fundamentul pe care s-a cladit natiunea noastra si una dintre dintre cele mai importante contributii pe care am primit-o de la generatia care a facut unirea. Momentul istoric 1859 a fost posibil pentru ca elitele acelei perioade si-au propus tinte inalte, care sa corespunda nazuintelor oamenilor, iar pentru atingerea acestor obiective nationale au intarit legea, nu au slabit-o, au construit institutii, nu au incurajat abuzul de putere. Cand celebram prima unire, sa avem in memorie si abnegatia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autoritati si institutii publice puternice si functionale. Elitele perioadei au inteles ca dincolo de fratia de limba si de sange este nevoie de o statalitate pe model occidental, liberal, in care politica si administratia sa urmareasca intarirea economiei provinciilor romanesti, modernizarea agriculturii, construirea de noi cai de comunicatii, deschiderea in toate domeniile spre Europa. Daca suntem dezamagiti ca Moldova nu a recuperat decalajul economic si nu este legata printr-o infrastructura moderna de restul tarii, beneficiind, in schimb, la fiecare 24 ianuarie, de reinnoite promisiuni, atunci sa dam la o parte populismul si sa ne reintoarcem la prioritatile oamenilor, asa cum le-a urmarit cu energie in scurta sa domnie Alexandru Ioan Cuza", a spus Iohannis.

El a afirmat ca Unirea Principatelor Romane este "unul dintre momentele istorice cele mai apropiate de sufletele noastre".

Seful statului a evocat reformele realizate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza

"Consistenta reformelor initiate de Alexandru Ioan Cuza si relevanta rezultatelor acestora au trasat calea spre modernitate a tarii noastre. In istoria Romaniei parca niciodata nu au fost mai multe, mai urgente si mai importante lucruri de facut decat cele care au fost infaptuite dupa Unirea Principatelor in domenii precum educatia, administratia, apararea nationala, agricultura si numeroase altele. Cele mai importante procese de modernizare a tarii noastre isi au radacinile in efortul reformator, in energia si viziunea elitelor acelei perioade", a mai spus el.

Presedintele Iohannis a subliniat ca Marea Unire, ca realizare "cardinala" a romanilor, nu ar fi fost posibila fara prima unire din 1859

"De fiecare 24 ianuarie ne gandim la mostenirea atat de importanta pe care ne-a lasat-o domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Este o reflectie necesara daca ne dorim ca Romania sa continue sa progreseze si sa se dezvolte. Trebuie sa invatam din trecut in beneficiul generatiilor de azi si al mostenirii pe care suntem datori sa o lasam si noi generatiilor viitoare", a afirmat el.
Citeste si:
Mesajul divinității pentru tine în acest an, în funcție de luna în...
Mesajul divinității pentru...

Anterior, presedintele Klaus Iohannis a participat la slujba de Te Deum oficiata la Catedrala Patriarhala si a depus o coroana de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.