Ministerul Justitiei a preluat, oficial, Presedintia Consiliului Justitie si Afaceri Interne, a anuntat, sambata seara, ministrul Tudorel Toader, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Justitiei din Romania a preluat presedintia Consiliului JAI / Justitie si Afaceri Interne!

In perioada 6-7 decembrie 2018 ministrul justitiei, Tudorel TOADER, a participat la Bruxelles la ultima reuniune a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, sub egida presedintiei Austriei.
In data de 7 decembrie 2019, la finalul Sesiunii Justitie, ministrul justitiei a preluat oficial Presedintia acestei formatiuni, ce va fi exercitata de catre Romania incepand cu 1 ianuarie 2019.

In marja reuniunii, ministrul roman a avut scurte intrevederi cu doamna Vera JOUROVA, comisar pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, precum si cu omologii sai din Austria, Luxemburg si Croatia.

Fiind ultimul Consiliu JAI din mandatul Presedintiei austriece, viitoarea Presedintie a Romaniei la Consiliul UE a prezentat prioritatile sale in domeniul justitiei pentru semestrul I al anului 2019, intre care: avansarea negocierilor referitoare la propunerea de Regulament privind probele electronice in materie penala si obtinerea abordarii generale asupra propunerii de Directiva din acelasi pachet legislativ; finalizarea dosarului privind Regulamentul Bruxelles II bis; numirea procurorului-sef european; consolidarea recunoasterii reciproce in materie penala.
Pe larg prioritatile enuntate de catre ministrul justitiei pot fi regasite mai jos:

In planul justitiei civile

- Obiectivul general pe care il urmarim este acela de a facilita viata cetatenilor si a mediului de afaceri prin consolidarea recunoasterii reciproce si executarii deciziilor si a hotararilor in materia dreptului familiei si in materie civila si comerciala cu implicatii transfrontaliere.
- Imbunatatirea cadrului juridic pentru a proteja mai bine interesele superioare ale copilului prin consolidarea normelor raspunderii parintesti in cazurile transfrontaliere, precum si a aspectelor civile ale rapirii internationale de minori (Bruxelles II bis reformare) prioritate a mandatului nostru, prin care se urmareste atingerea unui acord politic cu privire la ansamblul propunerii pe perioada detinerii Presedintiei.
Retail jobs

- Aprofundarea cooperarii judiciare in domeniul dreptului procesual civil international prin intermediul urmatoarelor propuneri: legea aplicabila efectelor fata de terti ale cesiunii de creanta; modernizarea cadrului juridic cu privire la comunicarea documentelor si obtinerea de probe (revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 si a Regulamentului (CE) 1206/2001).

- Pe fondul evolutiilor recente marcate de cresterea economica din Europa, de sporirea investitiilor si a posibilitatilor de ocupare a fortei de munca pe piata unica, de prevenirea acumularii de credite neperformante si reducerea barierelor in calea circulatiei transfrontaliere a capitalurilor, este importanta garantarea faptului ca intreprinderile viabile si antreprenorii aflati in dificultate financiara au acces la proceduri eficiente de restructurare preventiva si a doua sansa, asigurandu-se o abordare echilibrata pentru protejarea intereselor legitime ale creditorilor, debitorilor, angajatilor si societatii in general. In acest sens, vom sustine ajungerea la un acord rapid intre co-legiuitori cu privire la propunerea de directiva privind restructurarea.

Citeste si:
Adevăratul motiv pentru care Oana Zăvoranu vrea să candideze la...
Adevăratul motiv pentru care...

- In domeniul dreptului contractelor, Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene va depune eforturi pentru parcurgerea etapei finale a negocierilor privind Propunerea de Directiva referitoare la vanzarile de bunuri, precum si privind propunerea de Directiva referitoare la contractele de furnizare de continut digital.

In domeniul justitiei penale

- Cele doua propuneri legislative privind probele electronice vor reprezenta principalele prioritati legislative in domeniul dreptului penal in mandatul Presedintiei romane, avandu-se in vedere obtinerea unui acord al celor doi co-legislatori inainte de incheierea legislaturii Parlamentului European. PRES RO isi propune avansarea cat mai mult a negocierilor asupra propunerii de Regulament privind ordinele europene de furnizare si conservare a probelor electronice in materie penala si atingerea abordarii generale asupra propunerii de Directiva privind stabilirea unui cadru juridic armonizat pentru desemnarea reprezentantilor legali in scopul obtinerii probelor in procedurile penale.
Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

- Operationalizarea deplina a Parchetului European (EPPO) in luna noiembrie 2020, cu resurse umane si financiare adecvate, necesita parcurgerea mai multor etape in prima jumatate a anului 2019. In acest scop, Presedintia Romana a Consiliului va urmari indeaproape acest dosar, avand ca obiectiv numirea procurorului-sef in primavara anului 2019 si instituirea Colegiului EPPO in cadrul calendarului prevazut. In timpul PRES RO, obiectivul este ajungerea la un acord intre PE si CONS privind persoana care urmeaza a fi numita in functia de procuror-sef european si demararea procedurilor de numire a procurorilor europeni.

- O prioritate majora este aceea de a consolida increderea reciproca intre autoritatile judiciare ale statelor membre pentru a imbunatati aplicarea practica a instrumentelor de recunoastere reciproca, in special a Deciziei-cadru a Consiliului 2002/584/JAI privind Mandatul European de Arestare si procedurile de predare intre statele membre si a Deciziei-cadru a Consiliului 2008/909/JAI privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor judecatoresti in materie penala care impun pedepse sau masuri privative de libertate in scopul executarii lor in Uniunea Europeana. Obiectivul este acela de a se asigura un just echilibru intre drepturile fundamentale si recunoasterea reciproca, evitandu-se impunitatea infractorilor.

Citeste si:
Tudorel Toader, ales din nou rector. Nu a suspendat cursurile ca sa...
Tudorel Toader, ales din nou...

- Imbunatatirea sinergiilor dintre Reteaua Judiciara Europeana, Reteaua punctelor de contact cu privire la persoane vinovate de genocid, Reteaua JIT, Reteaua Judiciara Europeana privind Criminalitatea Informatica si intre aceste retele si Eurojust va reprezenta un obiectiv complementar, fiind vorba despre mecanisme importante pentru consolidarea si facilitarea cooperarii judiciare in materie penala.

Prioritati cu caracter orizontal

- Subsecvent adoptarii Strategiei e-Justitie 2019-2023 si a Planului de actiune aferent, PRES RO isi propune demararea actiunilor concrete pentru punerea in practica a masurilor prevazute in documentele strategice, sustinand astfel dezvoltarea si promovarea e-justitiei europene.
- Crearea unui cadru mai bun pentru protectia avertizorilor de integritate. PRES RO va depune eforturi in vederea demararii si finalizarii trialogurilor in semestrul I al anului 2019, in actualul mandat al Parlamentului European.
Citeste si:
Toader, catre Comisia de la Venetia: Nu imi asum nimic din ceea ce...
Toader, catre Comisia de la...

• In acest context, a fost prezentata lista celor mai importante evenimente care se vor desfasura pe perioada PRES RO:

I. Reuniunile ministeriale:

1. Reuniunea informala a ministrilor JAI: 7-8 februarie 2019, Bucuresti;
2. Consiliul JAI: 7-8 martie 2019, Bruxelles;
3. Consiliul JAI: 6-7 iunie 2019, Luxemburg;
4. Reuniunea ministeriala UE-SUA privind JAI: 19 iunie 2019, Bucuresti.

II. Conferinte:

1. Justitia penala in spatiul cibernetic: 26-27 februarie 2019, Bucuresti;
2. Provocari actuale in sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizarii si reducerea supraaglomerarii in penitenciare: 1-4 aprilie 2019, Sinaia, judetul Prahova;
3. Reuniunea ordinara a Retelei Judiciare Europene in materie civila si comerciala: 15-17 mai 2019, Bucuresti;
4. Conferinta privind Parchetul European: provocari legate de operationalizare, 27-28 mai 2019, Iasi;
5. Reuniunea anuala a Retelei de Cooperare Legislativa a Ministerelor de Justitie a statelor membre ale Uniunii Europene: 21 iunie 2019, Bucuresti;
6. A 52-a sedinta plenara a Retelei Judiciare Europene: 26-28 iunie 2019, Bucuresti;
7. Adunarea Generala a Retelei Europene de Formare Judiciara: 27-28 iunie 2019, Bucuresti.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.