Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a precizat miercuri ca i-a comunicat liderului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, ca Romania ramane atasata valorilor europene si ca nu exista o disputa interna pe statul de drept, ci una intre Putere si Opozitie.

Tariceanu a facut aceste precizari in contextul in care a discutat cu Verhofstadt "chestiuni de preocupare la nivelul Parlamentului European, care a adoptat recent rezolutia pe statul de drept".

"Am avut posibilitatea sa-i arat dosarele, care sunt punctele in disputa ridicate de rezolutia din PE, care este pozitia Comisiei de la Venetia, care este pozitia noastra, inclusiv prin adoptarea Ordonantelor 90 si 92, demonstrand in acest fel ca exista toata disponibilitatea din partea actualei majoritati si a Guvernului de a tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, care nu sunt obligatorii, dar disponibilitatea noastra care tine cont de aceste recomandari dovedeste tocmai soliditatea ancorarii noastre in ceea ce inseamna valorile statului de drept, valorile europene si principiile pe care este construita Uniunea Europeana. Facem parte dintr-o mare familie europeana, impartasim aceleasi valori, si aceasta disponibilitate este dovada cea mai buna ca nu exista, asa cum incearca din pacate Opozitia sa sugereze, o dubla atitudine sau vreun dublu limbaj. (...) Nu este o disputa autentica pe statul de drept, ci este o disputa in Romania pe majoritate si Opozitie. Si, sigur, subiectul statului de drept este un subiect destul de sensibil, iar exportarea lui la nivelul PE, al instantelor europene, poate sa creeze o emotie care sa duca la adoptarea unor concluzii care nu sunt intotdeauna bazate pe cele mai reale si actuale elemente"
, a afirmat presedintele Senatului.

Potrivit acestuia, Guy Verhofstadt "nu a fost deloc surprins" de cele auzite in cadrul acestor discutii, dar a reactionat fata de scrisoarea trimisa recent de Tariceanu grupului ALDE din PE.

"Eu am transmis o scrisoare tuturor colegilor din grupul ALDE. Guy Verhofstadt mi-a spus: 'M-ai criticat! Esti singurul care m-a criticat, ceilalti de la social-democrati n-au facut asta'. Si eu am spus: 'Nu, nu v-am criticat, am spus ca am o mare dezamagire si am explicat si de ce si anume ca, de exemplu, un lucru care cred ca era important, care figura in proiectul initial de rezolutie, si anume la punctul 4 imi aduc aminte foarte bine ca era scris asa: 'Este pusa sub semnul intrebarii legitimitatea protocoalelor incheiate intre serviciile de informatii si institutiile de justitie'. Printr-un miracol, pe care nu am reusit sa mi-l explic nici pana astazi, a disparut din textul rezolutiei A fost la un moment dat un amendament care nu a trecut la un singur vot in acest sens. Deci, i-am spus ca textul rezolutiei nu mi se pare echilibrat si ca nu reflecta realitatea. Si, ca atare, el a facut un raspuns, dar acest raspuns nu imi era adresat personal (...), era mai mult un fel de declaratie. (...) Probabil a vrut sa dea un mesaj politic. Dar nu ma deranjeaza, pentru mine disputa de idei tine de esenta democratiei si a politicii", a detaliat liderul ALDE.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Tariceanu a mentionat ca a discutat atat cu liderul ALDE din PE, dar si cu presedintele PE, Antonio Tajani, precum si cu liderii grupurilor reprezentate in Parlamentul European, care sunt prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, in special legate de Brexit sau de politica de coeziune, scrie Agerpres.

"Acesta este si motto-ul Presedintiei Romaniei - o politica de coeziune care trebuie sa se reflecte in plan economic, in plan social, al securitatii cetatenilor si al capacitatii Europei de a fi un actor global. De asemenea, cadrul financiar multianual este un subiect de mare preocupare pentru noi si nu vom avea o misiune usoara, pentru ca el ar trebui aprobat si sigur ca se sprijina pe doi piloni - politica de coeziune si politica agricola comuna"
, a adaugat presedintele Senatului.

El a precizat ca alte subiecte de discutie s-au referit la situatia politica din Romania, precum si la provocarile pe care le aduc alegerile europene. "Le-am spus colegilor nostri din PE ca modul in care noi vedem viitoarele alegeri europene este probabil definit de pozitiile care vor fi exprimate de partidele nou-aparute in Europa si in Romania, partide care in general adopta atitudini populiste, eurosceptice, bazate pe comunicare pe retele de socializare, unde se utilizeaza foarte mult stirile false si, sigur, tot acest climat este afectat fara doar si poate si de neincrederea cetatenilor in capacitatea Uniunii Europene de a gasi solutii pentru depasirea impasurilor in care ne gasim, unora dintre ele, nu pentru ca Uniunea ar fi in general intr-un impas, dar ne-am confruntat cu o serie de probleme in ultima perioada - criza migratiei", a explicat Tariceanu.

Citeste si:
10 mesaje pe care ar trebui să le lipim prin casă pentru a le vedea...
10 mesaje pe care ar trebui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.