Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, marti, solicitarea PNL de sanctionare a presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, pentru ca a refuzat convocarea sesiunii extraordinare pe perioada vacantei parlamentare.

Potrivit solicitarii grupului PNL, Dragnea ar fi incalcat Regulamentul, prin faptul ca nu si-a indeplinit atributia constitutionala de a convoca sesiune extraordinara, desi solicitarea in acest sens a fost semnata de 114 deputati de la PNL, USR si PMP in data de 14 august. Sesiunea extraordinara era ceruta pentru constituirea a doua comisii de ancheta privind evenimentele din 10 august din Piata Victoriei si problema pestei porcine si pentru o motiune simpla impotriva ministrului de Interne, Carmen Dan.

In Comisia juridica, deputatul PNL Gabriel Andronache a cerut ca Liviu Dragnea sa vina in comisie pentru a da explicatii in acest sens.

"Solicitam chemarea domnului Dragnea aici, in fata comisiei, pentru a-l intreba de ce nu si-a indeplinit o atributie prevazuta in Constitutie. In Constitutie se spune foarte clar, in mod expres ca presedintele Camerei, in functie de ce Camera este vorba, 'convoaca', nu 'poate convoca', ci 'convoaca sesiunea extraordinara'. Pe cale de consecinta, nu avea cum sa delege o astfel de atributie catre un vicepresedinte. Trebuia sa indeplineasca el, domnul presedinte, aceasta atributie prevazuta de Constitutie. Neindeplinind-o, este obligatoriu sa fie prezent in fata comisiei si sa isi expuna motivele pentru care nu a procedat conform solicitarii grupurilor parlamentare", a explicat Andronache, potrivit Agerpres.

In replica, presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus ca in acea perioada Liviu Dragnea si-a delegat atributiile unui vicepresedinte al Camerei.

"Analizand, pe perioada vacantei parlamentare se desemneaza vicepresedinti care inlocuiesc pe presedinte. Constatam ca in perioada respectiva de serviciu, pentru a raspunde cerintelor functiei de presedinte, era o alta persoana, fapt pentru care, nefiind deputatul in cauza care in prezent detine functia de presedinte, cererea este inadmisibila", a spus Nicolicea.

Nicolicea le-a transmis reprezentantilor PNL ca aceasta disputa poate fi rezolvata in Comisia pentru regulament sau la Curtea Constitutionala.

In final, Comisia juridica a decis, prin vot, elaborarea unui punct de vedere potrivit caruia sesizarea PNL este respinsa pe motiv ca, la acel moment, presedintele Camerei Deputatilor isi delegase atributiile unei alte persoane. S-au inregistrat 13 voturi in favoarea acestui punct de vedere si 9 voturi impotriva, apartinand reprezentantilor Opozitiei.
Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Saptamana trecuta, grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a cerut Biroului permanent sanctionarea presedintelui Camerei, Liviu Dragnea, pentru ca a refuzat sa convoace sesiune extraordinara pe perioada vacantei parlamentare, iar conducerea Camerei a trimis solicitarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere.

In data de 20 august, Biroul permanent al Camerei Deputatilor a respins convocarea unei sesiuni extraordinare.Vicepresedintele Camerei Deputatilor Carmen Mihalcescu, care a preluat pentru acea zi atributiile presedintelui acestei Camere, Liviu Dragnea, a declarat atunci ca solicitarea PNL, USR si PMP de convocare a unei sesiuni extraordinare in perioada 20-24 august nu intruneste toate prevederile legale si regulamentare.

"In solicitare se specifica perioada pentru care sa aiba loc sesiunea extraordinara, mai putin ora. Colegul meu aflat de permanenta saptamana trecuta, Florin Iordache, a decis ca solicitarea sa fie trimisa Secretariatului general pentru convocarea Biroului permanent. (...) Solicitarea nu intruneste toate prevederile legale si regulamentare. Aceasta trebuia sa fie insotita de un proiect de hotarare in care sa se specifice denumirea comisiilor de ancheta, obiectivele acesteia. Sunt si inadvertente de natura tehnica, incepand cu tabelele de (n.r. - semnaturi) (...). Poate parea o chestiune neserioasa, dar in realitate nu este. Este tot o procedura pe care trebuie sa o respectam. In plus, s-a constatat ca unele semnaturi sunt diferite (...). Toate aceste lucruri luate la un loc (...) inseamna ca Regulamentul nu a fost respectat si ca aceasta sesiune extraordinara nu poate fi convocata", a spus atunci Mihalcescu, dupa sedinta Biroului permanent in care s-a analizat solicitarea PNL, USR si PMP.

Citeste si:
Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta privind alegerile ant
Comisia Juridica a Senatului...

Ea a adaugat ca a solicitat reprezentantilor grupurilor PNL, USR si PMP sa-si retraga solicitarea si sa o puna in acord cu prevederile legale si regulamentare, dar acestia au refuzat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.