Liberalii au depus, marti, o sesizare la CCR cu privire la neconstitutionalitatea hotararii Parlamentului privind constituirea Comisiei parlamentare de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru verificarea posibilei implicari a Serviciului de Protectie si Paza in activitatea unor partide politice si a unor lideri ai acestor formatiuni.

"In fapt, constituirea unei Comisii parlamentare de ancheta pentru verificarea posibilei implicari a Serviciului de Protectie si Paza in activitatea unor partide politice si in activitatea unor lideri ai acestor partide este neconstitutionala si nelegala prin raportare la prevederile art. 1, 64 si 119 din Constitutie si ale art. 3 din Legea nr. 191/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Protectie si Paza", se arata in sesizare.

Semnatarii sesizarii subliniaza ca potrivit legii SPP activitatea serviciului este organizata si coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si este controlata de Parlament, prin Comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, context in care mentioneaza ca nu exista nicio ratiune pentru care Parlamentul ar constitui o alta comisie speciala.

"Mai mult, s-ar crea o slabire a rolului pe care il au comisiile permanente ale Parlamentului in sensul ca, neavandu-se incredere in activitatea lor, Parlamentul isi creeaza doua randuri de comisii care sa desfasoare aceeasi activitate - o comisie permanenta si o comisie speciala de ancheta", sustin liberalii, potrivit Agerpres.

Constituirea unei comisii de ancheta, arata PNL, trebuie sa aiba la baza existenta unor date si informatii concrete sustinute de probe concludente privind evenimentele si faptele care sunt supuse controlului comisiei, in caz contrar acest demers avand un caracter abuziv si nelegal.

"Nu exista niciun motiv pentru care Parlamentul sa infiinteze o noua comisie special pentru activitatea Serviciului de Protectie si Paza, din moment ce exista deja o Comisie permanenta cu acelasi obiect de activitate. Infiintarea acestei comisii ar insemna o dublare a activitatii unei comisii deja existente si o reducere a rolului pe care il au comisiile permanente ale Parlamentului. In cadrul Hotararii de infiintare a Comisiei se poate constata faptul ca aceasta nu face nicio referire la evenimente/actiuni care constituie fapte concrete, relevante asupra interesului public general, a caror existenta ar determina un impact negativ asupra societatii, ci doar se limiteaza la a stabili competenta comisiei de a verifica o serie de aspecte care tin de activitatea curenta din cadrul Serviciului de Protectie si Paza", se mentioneaza in sesizare.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Liberalii precizeaza ca posibilele nereguli in acest caz ar putea fi doar rezultatul controlului efectuat prin intermediul Comisiilor pentru aparare, care pot sesiza organele competente sa adopte masurile corespunzatoare.

"Ancheta parlamentara declansata de aceasta comisie nu vizeaza posibile evenimente sau actiuni care s-au petrecut si care au produs efecte negative, ci se constituie intr-un control asupra activitatii Serviciului de Protectie si Paza, efectuat in afara cadrului legal. Prin urmare, ancheta parlamentara declansata de aceasta comisie nu vizeaza posibile evenimente sau actiuni care s-au petrecut si care au produs efecte negative, ci se constituie intr-un control asupra activitatii Serviciului de Protectie si Paza, efectuat in afara cadrului legal", mai spus semnatarii sesizarii.

Citeste si:
Traian Băsescu dă România în judecată la CEDO
Traian Băsescu dă România în...

Acestia considera ca instituirea unui control ierarhic prin intermediul acestei Comisii de ancheta aduce atingere si principiului separatiei puterilor in stat.

"Va rugam sa constatati neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr. 31/4 iulie 2018, in ansamblul sau, pentru incalcarea dispozitiilor art. 1 alin. (4) , 64 si 119 din Constitutie, coroborat cu art. 1 si 3 din Legea nr. 191/1998 privind Serviciul de Protectie si Paza", mai arata liberalii.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aprobat pe 4 iulie constituirea Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea posibilei implicari a Serviciului de Protectie si Paza in activitatea unor partide politice si in activitatea unor lideri ai acestor partide.

De asemenea, Parlamentul a aprobat hotarare potrivit careia, pana la data de 1 octombrie, Comisiile pentru aparare ale Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza sa faca o ancheta cu privire la activitatea directorului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Pahontu, si a modului in care este posibil ca acesta sa fi implicat institutia in activitati care exced cadrul legal de functionare.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.